eur:
393.67
usd:
369.07
bux:
65762.96
2024. április 23. kedd Béla

Mi lesz a Benczúr kerttel?

Több terézvárosi lakó tiltakozik a Benczúr kertben folyó átalakítások miatt. A területen régóta játszótér van, az önkormányzat ezt újítaná fel. A lakók az önkormányzathoz fordultak, és közös munkacsoport felállítását kezdeményezik. Terézváros főépítésze ugyanakkor azt mondta, sem a zöldfelület, sem a játszótér területe nem csökken a Benczúr kertben.

Egy hete kezdődtek munkák a VI. kerületi Benczúr kertben. A közelben lakók tiltakozó aláírásokat kezdtek gyűjteni, miután azt tapasztalták, hogy rohammunkában kivágtak hét fát.

„A park nagyon népszerű. Óvodás és iskolai csoportok látogatják, sokan járnak ide más kerületekből is. Ez egy árnyas, fákkal borított park, olyan mintha erdő mellett laknánk. Pesten ez egyedülállónak számít” – mondta a lakók egyik képviselője.

Belovai Zsuzsa nehezményezte azt is, hogy a parkból és játszótérből a tervek alapján látványparkot szeretnének létrehozni, miközben a játszóteret egyharmadára szűkítenék, ráadásul olyan helyre, ahonnan kivágták a fákat, vagyis odatűzne a nap. A gyerekeknek mindössze két hinta, egy kisebb homokozó és egy „jelentéktelennek tűnő vár” maradna.

Emlékeztetett arra is, hogy azt a közvélemény-kutatást, amelyre az önkormányzat hivatkozik, mindössze 14 ember töltötte ki.

A lakók nem akarnak látványparkot, és vannak konstruktív javaslataik – emelte ki Belovai Zsuzsa. 14 önkormányzati képviselőnek levelet küldtek, hogy közös munkacsoportot állítsanak fel. „Szeretnénk, ha a valós és jogos igényeket észrevennék, és ennek alapján módosítanák a tervet” - közölte.

A zöldfelület és a játszótér mérete sem csökken a Benczúr kertben – reagált az InfoRádiónak Terézváros főépítésze.

Matus István kiemelte: a játszótér három részből áll majd, egy páfránydombból, az új favárat, homokozót és hintát is tartalmazó középső részből, míg a harmadik zónában egy óriási platánfa alatt lehet játszani.

A fákat azért kellett kivágni, mert betegek voltak, három közülük kifejezetten veszélyessé vált – hangsúlyozta.

A főépítész szerint az önkormányzat, ahogy eddig, a jövőben is hajlandó bevonni a közelben élők a tervekbe. A terület rendezését közvélemény-kutatással kezdték, bár annak idején nem tapasztaltak akkora aktivitást – tette hozzá.

A lakók azt ígérték, hogy összeszedik és rendszerezik javaslataikat, megkeresik az alpolgármestert, majd elkezdődhet az egyeztetés – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×