eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így halad a baloldali pártok egyeztetése

Továbbra is előválasztás során szeretné kiválasztani a leendő baloldali képviselőjelölteket a Párbeszéd. Az MSZP és a DK elvileg nem zárkózik el.

A Párbeszéd október végén kezdeményezte a tárgyalásokat a baloldali ellenzéki pártokkal. Akkor Karácsony Gergely társelnök azt mondta: a demokratikus ellenzék pártjainak előválasztási folyamatot kellene lebonyolítaniuk, és ennek keretében kiválasztaniuk a jelölteket a következő választásra, valamint lefolytatniuk a vitát a programokról, hogy valamilyen egységes javaslat alakuljon ki.

Karácsony Gergely ezúttal nem kívánt nyilatkozni, de Szabó Tímea társelnökkel kiadott közleményükben azt írták: több fordulónyi tárgyalás után most úgy vélik, csak akkor van értelme a folytatásnak, ha minden fél a választók számára is egyértelműen és nyilvánosan elköteleződik az előválasztás mellett.

Ha a Párbeszédnek vagy bármely más ellenzéki pártnak az előválasztás a legfontosabb kérdés, akkor hát legyen, a Demokratikus Koalíció ennek nem lesz az akadálya – fogalmaz Gyurcsány Ferenc pártjának a kommünikéje. A DK megállapodna az eljárásról, a szabályokról, a garanciákról, a folyamat tisztaságának módjáról. Gréczy Zsolt szóvivő szerint azonban most Orbán Viktor a probléma, nem az előválasztás.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Párbeszéd közleménye előtt is nyilvánvalóvá tette, hogy készen állnak az előválasztásra.

„Azt mondjuk, beszéljünk arról, hogy mi az, ami minket összeköt, és a váltsuk le Orbán Viktort szlogenen kívül mi az a 10-12 pont, amelyben egyet tudunk érteni. Ezt 2017. március 15-ig meg kell tennünk” - fejtette ki a szocialista pártelnök.

A baloldali pártok november eleji egyeztetéséből a DK vezetőjének kezdeményezésére kizárták a Liberálisokat. A tárgyalóasztalnál van még az Együtt és a Balpárt nevezetű szervezet. Az LMP egyáltalán nem kívánt a konzultációkban részt venni, külön indulnak az országgyűlési választáson 2018-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×