eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Megújul több bankjegy - a nap hírei

Benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény-módosító javaslatát a Jobbik. Egyelőre nem lesz kancellári rendszer az egészségügyben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozik a szociális ágazatban dolgozók munkabeszüntetéséhez. A nap legfontosabb hírei november 14-én.

Benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény-módosító javaslatát a Jobbik. Múlt héten az Országgyűlés elutasította Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási indítványát, amely kimondta volna: Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Volner János, az ellenzéki párt alelnöke elmondta: a szöveg csak abban különbözik a kormányfő által kezdeményezett alaptörvény-módosítástól, hogy megszüntetné a letelepedési kötvények forgalmazását. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és frakcióvezető-helyettese azt mondta: jelenleg nincs ok arra, hogy a Jobbik javaslata napirendre kerüljön.

A szegénység felszámolásáról, az ellenzék munkájáról, az oktatásról és az alkotmány-módosításról is szó volt a napirend előtti felszólalások között az Országgyűlés hétfői ülésén. A kérdések órájában egyebek mellett a hajléktalanságról, az Erzsébet-programról, a tanodák normatív finanszírozásáról, a lakások energiakorszerűsítéséről és az elektromos autók terjedésének érdekében tett kormányzati támogatásokról tettek fel kérdéseket a felszólalók.

Egyelőre nem lesz kancellári rendszer az egészségügyben - jelentette be a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán egy szakmai háttérbeszélgetésen azt mondta: a döntést elhalasztják 2018 áprilisa utánra. Hozzátette: a kancellári rendszer kialakulásáig az Állami Egészségügyi Ellátó Központot erősítik 4 milliárd forintból. Hangsúlyozta: a kórházi adósságok emelkedésének mértéke csökkent az utóbbi években, a korábbi havi ötmilliárdhoz képest az emelkedés mértéke hárommilliárd forint alatt van.

A jelenlegi helyzetben higgadt politikára van szükség Törökországgal kapcsolatban, mert Európa biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik - jelentette ki az unió kül-, illetve védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodással az unió Ankara kezébe helyzete Európa biztonságát és stabilitását.

Veszélyesnek tartja a kormány, hogy nincs érdemi változás az Európai Unió migrációs politikájában - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta: a magyar migrációs politika középpontjában továbbra is a védekezés, a határok megerősítése, az állampolgárok és a belbiztonság garantálása áll, miközben az uniós bevándorlási politikára továbbra is a meghívás és a szétterítés jellemző.

Magyar vezetésű többnemzetiségű csoport tart ellenőrzést szerdától az ukrajnai konfliktuszónában - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közlemény szerint a visegrádi négyek ellenőreiből álló a csoportba zömében a magyar tárca védelempolitikai főosztálya delegált tagokat. Az ellenőrzés egyik célja, hogy a megfigyelőcsoport a helyszínen győződjön meg a minszki megállapodásokban foglaltak betartásáról.

Közbeszerzési eljárást indított értékesítési hálózatának bővítésére a Magyar Fejlesztési Bank. Jövőre 200 MFB Pont jön létre, így több mint 600 helyen lesznek elérhetőek az uniós pénzügyi eszközök a vállalkozások számára.

Külön választaná a sportlétesítmények fejlesztését és hasznosítását a sportért felelős államtitkár. Szabó Tünde az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: egy táplálék kiegészítőket bevizsgáló laboratórium létrehozását tervezi az államtitkárság. Szólt arról is: hatékonyabb és átláthatóbb lesz a finanszírozás január elseje után. Változás az is, hogy az utánpótlás rendszerét egy helyettes államtitkár koordinálja majd, akinek személyét december első napjaiban hozza nyilvánosságra.

Szekeres Pált választották meg a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség elnökének. A Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlése egyetlen szavazat híján egyhangúlag voksolt a magyar sportvezetőre, aki így a következő 4 évben töltheti be a posztot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozik a szociális ágazatban dolgozók munkabeszüntetéséhez. Mendrey László a PDSZ elnöke az InfoRádióban elmondta: ha december 5-ig megállapodás születik, akkor a tanárok sem fognak sztrájkolni. A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete az országos akcióval azt szeretné elérni, november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.

A szállodákéval megegyező bejelentési kötelezettséget szorgalmaz az Airbnb hálózat részeként lakásukat kiadóknak a Magyar Szállodák Szövetsége. Niklai Ákos elnök az InfoRádióban elmondta: a szervezet azt javasolja, hogy tiltsa meg a kormány a bérlakások turisztikai célú kiadását, illetve a társasházak esetében a többi tulajdonosnak is hozzá kellene járulnia a lakások kiadásához.

Megújulnak a 2000 és az 5000 forintos bankjegyek. Az új pénzek keddtől válnak törvényes fizetőeszközzé, de a készpénzforgalomban csak jövő év március 1-jétől lehet találkozni velük. A jelenlegi 2000-esek és 5000-esek 2017. július 31-ig maradnak a készpénzforgalomban, augusztus 1-jétől már csak a megújított bankjegyekkel lehet fizetni.

Hét díjat hozott el három különböző európai filmfesztiválról a hétvégén Till Attila Tiszta szívvel című alkotása - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilm a szaloniki, a franciaországi, németországi fesztiválon kapott több elismerést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×