eur:
393.24
usd:
367.86
bux:
66111.65
2024. április 24. szerda György

Emelkedhet a minimálbér, csökkenhet a járulék - a nap hírei

A modernkori népvándorlást nevezte az elmúlt időszak legfontosabb kérdésének a miniszterelnök. A kormány 15 százalékos minimálbér-növelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl jövőre. Bármely belföldi vonaton már okostelefonon, tableten vagy laptopon is bemutatható az elektronikusan megváltott vasúti jegy. A nap legfontosabb hírei november 11-én.

A modernkori népvándorlást nevezte az elmúlt időszak legfontosabb kérdésének a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos reggeli rádióinterjújában azt mondta: a kérdést ki kell venni a pártgondolkodás logikájából és minden más fölé kell helyezni. Hozzátette: a kormánynak a Fideszre és a kereszténydemokratákra támaszkodva kell küzdenie a kényszerbetelepítés megakadályozásáért a december 15-16-i uniós kormányfői csúcstalálkozón. Megjegyezte: alapvető változásra számít a magyar-amerikai kapcsolatokban a republikánus Donald Trump megválasztása után. A kormányfő szerint az angolszász országok egymáshoz való viszonya hagyományosan megmarad, a biztonsági és katonapolitikai kérdéseket viszont át kell értékelni.

A kormány 15 százalékos minimálbér-növelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl jövőre - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülése után közölte: a kabinet 6 évre szóló megállapodást szeretne kötni a partnerekkel. Hozzátette: a 6 éves ciklusban a béremelések mértéke reálérteken a 40 százalékot is elérheti, de ez nem veszélyeztetheti a gazdaság teljesítőképességét. A nemzetgazdasági miniszter szerint komoly növekedési tartalékok vannak Magyarországon, ezt jelzi a Lenovo sárvári gyártókapacitás-bővítése is. Kijelentette: a beruházás újabb példája annak is, hogy itt a világ vezető vállalatai is megtalálják számításaikat.

Magyarország a jövőben is erőteljes szerepet játszik a kereszténység és a világban élő keresztény közösségek megvédésében – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Vatikánban Paul Richard Gallagher szentszéki külügyminiszterrel tárgyalt, ami után emlékeztetett arra, hogy jelenleg minden öt, vallása miatt megölt emberből négy keresztény, és keresztények millióinak életét veszélyeztetik szélsőséges vallási ideológiák követői.

A kormány célja, hogy 2019-től bizonyos tárgyakból a diákok már választhatóan digitálisan is tudjanak érettségizni – közölte a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a középiskolát lezáró digitális vizsga bevezetése 2020-21-től válhat általánossá, ami nagy lendületet adhat az informatikai alapú pedagógiai módszerek, illetve tananyagok kidolgozásának.

Bármely belföldi vonaton már okostelefonon, tableten vagy laptopon is bemutatható az elektronikusan megváltott vasúti jegy - közölte a MÁV. Az e-vonatjegy ellenőrzése a QR kódja beolvasásával történik, ami tárolja a jegy összes adatát, többek között az utas személyazonosságát, az utazási viszonylatot, a kedvezményre jogosultságot, a kocsiosztályt és az érvényességet.

A szállodaszövetség szerint változatlanul súlyos a munkaerőhiány a szállodákban és éttermekben. Niklai Ákos elnök elmondta: a szervezet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve keresi a lehetséges megoldásokat és várja az ezzel összefüggő kormányzati intézkedéseket. A lehetséges és várt megoldások között említette a járulékcsökkentést és a szakmunkás képzés hatékonyságának javítását.

Több mint egymilliárd forintot fordít a kormány a kríziskezelő szolgálatok fejlesztésére - jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin egy szakmai konferencián közölte: a pénzből ötezer ember képzése válik lehetővé és fejlesztések is megvalósulhatnak. Bár az utóbbi években javult a helyzet, de Magyarország Európában második az öngyilkosságok számát tekintve, világszinten pedig az első 5 legrosszabb mutatójú állam közé tartozik.

Felkészült a havazásra a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport. A társaság közleményében azt írta, összesen 180-200 ember és 41 jármű ad 24 órás készenlétet egészen márciusig, így akár napokig tartó havazás esetén is folyamatos maradhat a repülőtér üzemelése.

Lezárult a Szent Márton-év Pannonhalmán. Az 1700 éve született püspök tiszteletére mintegy 50 eseményt szerveztek a bencés apátságban. Várszegi Asztrik főapát emlékeztetett: az elmúlt egy évben több ízben szerveztek zarándoklatokat, kiállításokat a bencés apátság védőszentjére emlékezve, emellett naponta ételt osztottak a rászorulóknak.

Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át a Városligetben a liget- és tájépítészeti megújítási program részeként. Persányi Miklós miniszteri biztos az InfoRádióban emlékeztetett rá, sokféle elképzelés van arról, milyen legyen a Városliget, az azonban biztos, hogy meg kell újítani a liget parkszerkezetét, növelni kell az állat- és növényállományt. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette: már egyszerű eszközökkel is jobbá lehet tenni környezetünket, ehhez ad ötleteket a mintakert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×