INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

ökumenikus

reformáció

megemlékezés

Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten

Infostart / InfoRádió

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről hétfő este Budapesten, a Reformációi emlékparkban.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára kiemelte: 1517. október 31-én, amikor Luther Márton szerzetes kiszegezte vitatételeit a wittenbergi templom kapujára, elindult valami, ami megmozgatta az egész világot.

Hozzátette: fontos, hogy "ne csak emlékezzünk arra, ami történt, hanem éljük is meg, és hagyjuk, hogy a reformáció újra és újra átformálja, megújítsa életünket".

Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke beszédében kiemelte: a reformációnak köszönhető a nemzeti nyelvű igehirdetés, a nemzeti nyelvű biblia és a nemzeti nyelvű iskola.

Luther Márton azzal, hogy németre fordította a bibliát, nemcsak vallási szolgálatot tett, hanem a német irodalmi nyelv alapjait is megteremtette. Ugyanilyen fontos volt a magyar nyelv szempontjából Károli Gáspár bibliafordítása - tette hozzá.

A magyar nyelvű bibliát azonban csak akkor volt értelme kinyomtatni, ha olyan emberek kezébe lehetett adni, akik el tudták olvasni. E felismerés alapján alapították a protestáns iskolákat, kollégiumokat, ahol nemcsak a leendő lelkészeket nevelték, hanem a leendő polgárokat is - ismertette a világi elnök.

Huszár Pál kitért arra is, hogy noha a szerzetesrendek iskolái komoly teljesítményt nyújtottak az oktatás terén, a protestáns iskolák "nyitottabbak voltak", és olyan ismereteket közvetítettek, amelyeket a polgári életben is lehetett hasznosítani.

A megemlékezés végén a MEÖT protestáns tagegyházainak képviselői áldást mondtak, majd a résztvevők fáklyával a kezükben átvonultak a Wesselényi utcai baptista imaházba, ahol istentiszteletet tartottak.

A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet. A tanács munkájában számos egyház, egyházi szervezet megfigyelő státussal vesz részt, köztük a katolikus és az unitárius egyház.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018