eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Perre megy Budaörs önkormányzata a több mint kétmilliárdos állami elvonás miatt

Hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordul, s kártérítést is kér Budaörs önkormányzata az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, melynek alapján a harmincezres Pest megyei várostól körülbelül 2,3 milliárd forintot akar elvonni az állam - tájékoztatta a szerdai rendkívüli képviselő-testületi ülésen született döntésről a polgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-t.

Nagy Ildikó Emese elmondta, hogy a végül 12 igen és 2 nem szavazattal elfogadott előterjesztés, illetve Budaörs polgármesterének szóbeli tájékoztatása szerint nemcsak az iskolák fenntartói, majd működtetési jogát vette el az állam az önkormányzatoktól, hanem - a kormány korábbi ígéretével szemben - ezzel összefüggésben néhány önkormányzatra még egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulást is kivetettek.

Budaörs esetében ez többszörösen meghaladja azt a 900 millió forintot, amit az önkormányzat korábban az intézményei működtetésére fordított. E szolidaritási hozzájárulás következtében egyébként országosan 23 milliárd forintot kívánnak beszedni, amely 10 százaléka Budaörsöt terhelné, mintha egy egymilliós lélekszámú nagyváros lenne - idézte Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) polgármester szavait a sajtófőnök.

Hozzátette: a rendkívüli testületi ülésen érvként hangzott el az is, hogy Budaörs az első Fidesz-kormány idején a települések adóerő-képessége alapján számított állami finanszírozásként intézményei fenntartásához mindössze kiadásainak 10 százalékát kapta meg, ami egymilliárd forintot tett ki (más önkormányzatok esetében ez az arány elérte a 40-60 százalékot), most pedig nemcsak ezt akarja elvenni a kormány, hanem ennél jóval többet, összesen körülbelül 2,3 milliárd forintot.

A tervezett intézkedés az önkormányzati törvényt, valamint az alaptörvényt is sérti, s ha ez ellen nem próbál meg az önkormányzat minden eszközzel fellépni, akkor felelőtlenül gazdálkodik a vagyonával. A most megszavazott előterjesztés alapján a budaörsi önkormányzat ügyvédi segítséggel az Alkotmánybírósághoz, az Alapvető Jogok Biztosához, az Emberi Jogok Európai Bíróságához valamint más uniós, illetve Európa Tanácsi szervekhez fordul, továbbá az illetékes bírósághoz kártérítési igényt nyújt be - közölte Nagy Ildikó Emese.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×