eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

"Ápolja mindenki a magyar nép szabadságvágyának legszebb emlékét"

Négy parlamenti párt írta alá az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának közös ünneplésére felhívó nyilatkozatot, amelyet az Országgyűlés elnöke kezdeményezett. Kövér László azzal felhívással fordult az Országgyűlés pártjaihoz, hogy közös nyilatkozatban kérjenek minden magyart: éljen a világ bármely részén, hajtson fejet '56 hősei és áldozatai előtt, és ünnepelje az évfordulót szeretettel és büszkeséggel - derül ki a parlament sajtóirodájának hétfői közleményéből. A szocialisták a közös nyilatkozatot nem írták alá.

A parlamenti pártok közül a Fidesz és a Jobbik elnöke valamint a KDNP és LMP frakcióvezetői látták el kézjegyükkel a felhívást - olvasható a közleményben.

A nyilatkozat szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nemzet történelmének egyik legfontosabb és legfelemelőbb pillanata. Hatvan évvel ezelőtt a nemzet összefogott, hogy lerázza az elnyomó hatalom rabigáját, és hitet tegyen a szabad és demokratikus Magyarország mellett.

Az aláírók arra kérnek mindenkit, hogy ápolja és adja át utódainak a magyar nép szabadságvágyának legszebb emlékét."Szeretnénk, ha 2016 őszén azzal a derűvel és közös reménnyel ünnepelnénk, ahogyan 1956. október 23-a délutánján a forradalom lángra kapott, győzött és máig biztos mércéül szolgál a világ minden szabadságvágyó embere számára" - fogalmaztak.

Az MSZP hétfőn azt közölte, távol maradnak a közös nyilatkozat aláírásától. Az ellenzéki párt szerint ilyen kormánnyal, különösen 1956 évfordulóján, nem lehet együtt ünnepelni. Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy a tervezett szövegben nem találnak kivetnivalót, szeretnének is egy olyan országban élni ahol egy ilyen közös nyilatkozat aláírást senkinek nem kellene meggondolnia - csak éppen a realitás ma nem ez.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×