eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György
A négy legfőbb ellenség, amely fej-nyaki tumort okozhat

A négy legfőbb ellenség, amely fej-nyaki tumort okozhat

A dohányzás és az alkoholizmus együttesen 40 százalékkal növeli a fej-nyaki daganatok kialakulásának lehetőségét - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós kiemelte: a nem megfelelő szájhigiénia és a HPV-fertőzés szintén komoly veszélyforrások.

„Rendkívül lényeges a szájhigiénia. Ha azt vesszük, hogy Magyarországon fejenként évente hét fogpaszta tubust használnak el, és a fogkefék vásárlásának a száma még alacsonyabb, akkor belátható, hogy a szájhigiénia területén nagyon sokat kell tenni – beleértve a fogazatok szanálását és gyógykezelését is” - hívta fel a figyelmet Kásler Miklós.

„Az intézet leírt olyan onkogéneket, amelyek hozzájárulnak a fej-nyaki tumorok kialakulásához, illetve a rák kialakulását gátló gének között is az intézet tudományos munkájának eredményeképpen újakat ismertünk meg” - tette hozzá az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

„Az okokkal kapcsolatban elmondta: rendkívül lényeges tényező a HPV-fertőzés, amelynél a szájüregi-, garat-, gégerákok 36-48 százalékát egyértelműen a HPV-fertőzések okozzák – mutatta ki Szentirmay professzor és munkacsoportja. Ez azt jelenti, hogy az életmóddal és a szexuális szokásokkal rendkívül szoros összefüggésben van a méhnyakrák, illetve a szájüregi-, garat- és gégerákok kialakulásával” - mondta Kásler Miklós.

A főigazgató elmondta, hogy a HPV okozta szájüregi daganatok megelőzésében a legfontosabb teendő a partnerek váltogatásának megállítása lenne. Illetve óriási előrelépés, hogy kormánydöntés alapján a vakcináció elindult. Ez ugyan a méhnyakrák megelőzését szolgálja, de nemcsak a méhnyakrákok kialakulásának a gyakoriságát csökkenti, hanem a fej-nyaki tumorokét is.

Kezdeti stádiumban rendkívül eredményesen lehet a fej-nyaki daganatokat gyógyítani.

Kásler Miklós példaként említette a hangszalagrákot, amelyik kezdeti stádiumban 95 százalékos biztonsággal végérvényesen meggyógyul.

Hozzátette: nagyon lényeges az is, hogy meglegyenek azok a diagnosztikus módszerek, amivel jellemezni tudjuk a tumor biológiai tulajdonságait – például azt, hogy HPV okozta-e. A HPV eredetű fej-nyaki tumorok esetében ugyanis lényegesen érzékenyebb a daganat a besugárzásra és a gyógyszeres kezelésre, illetve a kettő kombinációjára, mint a többi tumor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×