eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Miért népszerű még mindig a mama-hotel?

Ifjúságkutatást indított a Kutatópont, melyben a Y-generáció élethelyzeteit, életmódját vizsgálják, különös tekintettel a felnőttkorba lépés szakaszaira. Székely Levente, a társadalomkutató társaság kutatási igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a tizen-huszonévesek több mint fele számíthat szülei anyagi segítségére, és továbbra is népszerű a mama-hotel.

Ifjúságkutatásunkban azt vizsgáltuk, milyen módon függenek vagy függetlenednek az Y generációsok a szüleiktől – számolt be az InfoRádiónak a társadalomkutató társaság kutatási igazgatója.

„Azt találtuk, hogy a megkérdezettek jó része, körülbelül 60 százaléka számíthat a szülei anyagi segítségére, negyven százaléka pedig anyagilag sem független a szüleitől, azaz olyan rendszeres havi segítséget kap, amivel kiegészítheti keresetét, vagy a szülei finanszírozzák mindennapjait” - ismertette Székely Levente.

A kutatás az anyagi függetlenség mellett vizsgálta a mama-hotel jelenségét is, vagyis azt, hogy a fiatalok egy jó része még mindig a szüleivel él, annak ellenére is, hogy adott esetben anyagilag már független.

A nagymintás kutatásban – amelynek az adatfelvétele most indult el – 8015, 29 éves fiatalt kérdeznek meg reprezentatív mintavétel alapján Magyarországon. 2016-ban a kutatás egyedülálló módon egy időben zajlik a határon túl is, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is. Így összehasonlítható lesz a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok viselkedése.

„Egy nagymintás kutatás nyilván sok összefüggés vizsgálatára ad lehetőséget. Vannak hipotéziseink, amelyeket tesztelni kívánunk. Van egy olyan általános hipotézis, ami azt mondja erről a tizen-huszonéves korosztályról, hogy ez egy új csendes generáció, vagyis nem akarja feltétlenül megváltoztatni azokat a viszonyokat, amelyben él, a szülei életmódját megfelelőnek tartja. Másrészt pedig azt gondoljuk, hogy az a sok dolog, ami a fiatalok számára ma már adott, de néhány évtizede azért még nem annyira volt egyértelmű - tehát az a szabadság, hogy fiatalként kipróbálhatják magukat sok helyzetben, párkapcsolatokat alakíthatnak ki, amelyeket a társadalom akkor se néz rossz szemmel, ha az nem egyből házasság - a szabadsághoz kapcsolódó lehetőségek nem sürgetik a fiatalokat, hogy önállósodjanak, leváljanak a szülői házról” - mutatott rá a kutatási igazgató.

Székely Levente hozzátette: mindemellett az oktatási rendszerben töltött képzési idő növekszik, így aztán emiatt is sokáig maradnak a szülői házban a fiatalok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×