eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kivételes eljárásban módosította az adótitokra vonatkozó szabályozást az Országgyűlés - a nap hírei

Egyetértés volt a kormánypártok és a Jobbik között az alaptörvény módosításában. Utóvizsgálatot rendelt el az ombudsman a bicskei gyermekzaklatással összefüggésben.

Kivételes eljárásban módosította az adótitokra vonatkozó szabályozást az Országgyűlés. Eszerint az adókedvezmény felhasználása is az adótitok körébe tartozhat. Törvénymódosítással tette lehetővé a parlament, hogy alapítványokat hozzon létre a kormány. A változtatás rövidíti a kabinet által létrehozott alapítványok nyilvántartásba vételének határidejét, és felhatalmazza arra, hogy kijelölje az alapítói jogok gyakorlására jogosult személyt. A képviselők változtatással fogadták el az államfő által visszaküldött kárpótlási törvénymódosítást a képviselők. Az új szabályozás nem tartalmazza az Áder János által aggályosnak tartott részt, vagyis az állami tulajdonszerzés kimondását.

Egyetértés volt a kormánypártok és a Jobbik között az alaptörvény módosításában az ötpártira tervezett, de végül 3 párt részvételével zajló egyeztetésen. A tanácskozáson az MSZP és az LMP nem vett részt. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője úgy értékelt: az alaptörvény módosításával az ország érdemi jogi védelmet kap a betelepítési kvótákkal szemben. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint várhatóan meglesz a kétharmados támogatás a miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosítás elfogadásához.

Egyhangú döntéssel megállapította a kötelező betelepítési kvótáról tartott országos népszavazás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. A voksolásra 8.272.625 választópolgár volt jogosult, közülük 3.646.334-en vettek részt a szavazáson, ami 44 százalékos részvétel. Érvényesen 3.362.224-en voksoltak: 98,4 százalék "nem", 1,6 százalék "igen" szavazat volt.

Döntött a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. megvásárlásáról a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság létrehozása érdekében. A kormányhatározat szerint az száz százalékos állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosít át a kabinet a Miniszterelnökséghez.

A sporttörvény módosításával átalakul és a sportállamtitkársághoz kerül a Magyar Olimpiai Bizottságtól a sport teljes körű igazgatása és finanszírozási rendszere – közölte a területért felelős államtitkár. Szabó Tünde hozzátette: módosulnak a feladat- és hatáskörök módosulnak, így csökkennek a MOB terhei. Az államtitkár azután nyilatkozott beszélt erről, hogy a kormány beterjesztette a sporttörvény módosítását az Országgyűlésnek.

Szolgáltató központot nyit Budapesten az amerikai Ubiquity jövő februárban, amely 200 új munkahelyet hoz létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a 4 éve alapított vállalat a legújabb generációs technológiák alapján nyújt üzleti szolgáltatásokat a többi között pénzügyi és informatikai területeken.

Szeptemberben átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt az infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak a múlt hónapban.

Október 15-ig lehet benyújtani a háziorvosi praxispályázatot - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság. A közlemény szerint az elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint, és a támogatást csak a praxisjog megvásárlására lehet fordítani. Az elbíráláskor előnyt élvez az, akik nyugdíjas korú kollégájától vásárol praxisjogot.

A Mediaworks tájékoztatása szerint a Népszabadság főszerkesztője mondta le a kiadóval tervezett keddi megbeszélést, Murányi András szerint ez nem így történt. A lap főszerkesztője az InfoRádiónak elmondta: a szerkesztőség álláspontja alapján a tárgyalás alapfeltétele, hogy a kiadó rendezze a bizonytalanságban lévő munkavállalók sorsát, döntse el, hogy mit akar a dolgozókkal és ezt közölje velük. Feltétel az is, hogy törölje a lap védjegyeit terhelő jelzálogot. Murányi András kijelentette: nem kapott a Mediaworks-től javaslatot az ajánlatra, és a tárgyalásokra vonatkozóan sem érkezett hozzá írásos dokumentum.

Utóvizsgálatot rendelt el az ombudsman a bicskei gyermekzaklatással összefüggésben. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében azt írja: az ellenőrzésre azért van szükség, hogy kiderüljön, 4 év alatt milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására. Korábbi sajtóértesülések szerint az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította: a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket.

Befejezte a 71 migráns halála miatt indult büntetőeljárást a rendőrség. Az A4-es autópályán tavaly augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. Az eset után 5 embert tartóztattak le Magyarországon, a gyanúsítottakra 2 évtől 16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Hét másodpercenként férjhez adnak egy 15 év alatti lányt – írja a Lánygyermekek Világnapja alkalmából kiadott jelentésében a Save the Children. A nemzetközi gyermekvédő szervezet szerint a jelenség különösen aggasztó méreteket öltött Afganisztánban, Jemenben, Indiában és Szomáliában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×