eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Kiadvány segít a daganatos kezelések mellékhatásainak csökkentésében

A rákos kezelések mellékhatásainak csökkentéséről készített tájékoztató kiadványt a Gyógyulj Velünk Egyesület. A füzet ingyenes, az onkológiákon és postán is igényelhető - mondta az InfoRádióban B. Papp László.

„A mellékhatásoktól félnek az emberek, nem is alaptalanul, hiszen nagyon sok mellékhatás merülhet fel. A leggyakoribb, amelyeket sokan ismernek: a hányás, a hányinger, a kóros fogyás, a székrekedés, a hasmenés, a bőr- és körömproblémák. Ijesztő a felsorolás, de ez nem mindenkit és nem is egyenlő súlyosságban érint” - mondta B. Papp László.

A Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője elmondta, az, hogy mennyire terheli meg a betegeket a kezelés, sokszor azon múlik, mennyire vannak felkészülve, tudják-e, mi a teendő, mit tehetnek az állapotuk javítása érdekében, és miben kérhetnek segítséget az orvostól.

„Az orvosnak alapfeladata az, hogy a kezelés mellett odafigyeljen az életminőségre is” - hangsúlyozta B. Papp László.

A Gyógyulj Velünk Egyesületnek ez a negyedik kiadványa.

„Az első kettő kifejezetten betegségekkel foglalkozott, emésztőszervi, illetve prosztatabetegségekkel. Kettő pedig minden betegek érinthet, az egyik a molekuláris diagnosztikáról szólt, ez pedig a mellékhatásokról. Talán ez a legszélesebb körű, mert ez nem betegségspecifikus, hanem egy emlő-, egy vastagbél-, egy prosztatarákos vagy akár egy leukémiában szenvedő beteg is találhat olyan információt, ami őt érintheti” - mondta B. Papp László.

A szervezet szóvivője a kiadvány felépítéséről szólva elmondta, rövid áttekintést ad a mellékhatások okáról, majd arról, hogy az orvos mit tehet.

„A harmadik és nagyon fontos pillér az, hogy a beteg önmaga és a családja mit tehet azért, hogy egyrészt időben felismerjék azokat a panaszokat, amivel akár soron kívül orvoshoz kell fordulni, másrészt hogyan tudja otthon vagy az orvos utasításai alapján enyhíteni vagy kivédeni a mellékhatásokat” - mondta B. Papp László.

Országszerte az onkológiákra több ezer példányt helyezett el a kiadványból a Gyógyulj Velünk Egyesület.

„Mivel sok embert érint és a kiadvány ingyenes, arra számítunk, hogy hamar el fog fogyni, ezért az egyesületnél is meg lehet rendelni” - jelezte B. Papp László.

Egy felbélyegzett válaszborítékért cserébe mindenkinek küldenek a kiadványból, a készlet erejéig, utána bíznak abban, hogy találnak új támogatót az újranyomásához – hangsúlyozta a Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×