eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla

Az Országgyűlés előtt az alaptörvény módosítása – a nap hírei

Beterjesztette az Országgyűlésnek a miniszterelnök az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát. Nem vesz részt az alaptörvény-módosítás folyamatában az MSZP, az LMP és a DK. Elhunyt Andrzej Wajda világhírű lengyel filmrendező.

Beterjesztette az Országgyűlésnek a miniszterelnök az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát. Orbán Viktor korábban azt mondta: minden parlamenti képviselő támogatására számít, hogy a kvótareferendum alapján olyan alaptörvény legyen, amely kimondja: Magyarországra nem lehet idegen népességet betelepíteni. Hozzátette: a módosításban az is benne lesz, hogy az államforma, az ország területe és népessége a magyar nemzet alkotmányos identitásához tartozik, és ezt semmilyen külső jogszabály nem írhatja felül. A tervek szerint az Országgyűlés november 8-án fogadhatja el a változtatásokat.

Nem vesz részt az alaptörvény-módosítás folyamatában az MSZP. Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette: sem az ötpárti egyeztetésen, sem a vitában, sem a szavazáson nem lesz jelen a képviselőcsoport. Vona Gábor, a Jobbik elnöke jónak, támogathatónak ítélte a kormány alaptörvény-módosító javaslatát, ugyanakkor jelezte: tartalmi jellegű módosításokat vetnek fel a keddi ötpárti egyeztetésen. Az LMP szerint a kabinet és a kormánypártok sem veszik komolyan az alaptörvény-módosítást, az ellenzéket pedig nem tekintik partnernek. A párt további egyeztetésen nem kíván részt venni a kérdésben.

Nem vesznek részt a parlament munkájában a DK országgyűlési képviselői - jelentette be a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc a kvótanépszavazással, a tervezett alkotmánymódosítással és a Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztésével indokolta a döntést.

Csak elvi vitát tart elképzelhetőnek az alaptörvény-módosítás ügyében az MSZP elnöke. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kvótareferendumnak nincs közjogi következménye. A Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről Molnár Gyula úgy vélte: politikai szándék áll a döntés mögött, mert a napilap az utóbbi időben a Fidesz számára kényes témákat dolgozott fel.

Komáromban hozza létre első európai elektromos buszgyárát a kínai BYD - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta: a 6,2 milliárd forintos beruházást a kormány 925 millió forinttal támogatja. Hozzátette: a termelés várhatóan már a jövő év elején beindul, az első időszakban évi 200 buszt fognak gyártani. A beruházás összesen 300 új munkahelyet teremt.

Kóbor Györgyöt nevezte ki a nemzeti közműszolgáltató élére a nemzeti fejlesztési miniszter. Az ENKSZ múlt heti tájékoztatása szerint a nemzeti közműszolgáltató éléről október 1-jével távozott közös megegyezéssel Horváth Péter János, aki a társaság tavalyi létrejötte óta töltötte be az elnök-vezérigazgatói tisztséget. Kóbor György 10 évig az E.ON Hungária Zrt-nél dolgozott.

A budapestiek jobb tájékoztatását és a légszennyezés csökkentését szolgáló összes korlátozás alkalmazását kéri szmogriadó esetén a főpolgármestertől a jövő nemzedékek szószólója. Tarlós Istvánhoz írt levelében Szabó Marcel emlékeztetett arra, hogy Budapesten az őszi-téli időszakban a fővárosi szálló por 40 százaléka közlekedési eredetű. A szószóló ezért arra kéri a főpolgármestert, hogy a jövőben a jogszabályban lehetővé tett legszélesebb körben éljen a gépjárműforgalom korlátozásával.

Közös nyilatkozatban sürgette a halálbüntetés eltörlését Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára. A főképviselő és a főtitkár közölte: a halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal. A két szervezet nevében elítélték, hogy - a kontinensen egyedüliként - Fehéroroszország továbbra is alkalmazza a halálbüntetést.

Az amerikai-brit Oliver Hart és a finn Bengt Holmström kapta az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaiért ítélte oda az elismerést. Az indoklás szerint a két professzor elméleteinek segítségével jobban megérthetők az üzleti szerződések és lehetséges buktatóik a valós életben.

90 éves korában meghalt Andrzej Wajda világhírű lengyel filmrendező. Az Oscar-díjas művész halálát tüdőelégtelenség okozta - közölte a lengyel sajtó. A rendezőt a lengyel történelem fáradhatatlan krónikásaként tartották számon. Nevét a Csatorna című 1957-es filmje tette világszerte ismertté, több évtizeden átívelő munkásságát pedig olyan filmek fémjelezték, mint a Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, a Márványember és a Vasember. A lengyel rendezők közül elsőként ő kapott Oscar-életműdíjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×