eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A falon is áthatol a színtelen, szagtalan gyilkos

A szénmonoxid-mérgezés az egyik legveszélyesebb háztartási vészhelyzet az őszi időszakban, mert nagyon rövid idő alatt kialakulhat súlyos állapot – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az enyhe szénmonoxid-mérgezés még csak fejfájást és émelygést okoz, a kezdeti tünetek után azonban nagyon gyorsan kialakul az eszméletvesztés, majd beáll a halál – mondta a Péterffy Sándor utcai Kórház ortopéd- és traumatológus szakorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Molitorisz Dániel hozzátette: nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy mennyi idő telik el a tüntetek jelentkezésétől a visszafordíthatatlan állapotig.

Rámutatott: zárt térben, elégtelen égésnél nagyon gyorsan felszökik a szénmonoxid-koncentráció, illetve csökken a belélegezhető oxigén koncentrációja.

"Ha a gyerekek azt mondják, fáj a fejük, vagy úgy érzik, mintha rosszat ettek volna, akkor gyanakodjunk arra: ez nem gyomorrontás vagy az időjárás-változás okozta fejfájás, hanem gázmérgezés is lehet. Mindenképpen nyissunk ablakot, azt a helyiséget pedig hagyjuk el" - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Hozzátette: a szénmonoxid átmegy a falon.  Tehát azért, mert egy adott szobában nincs olyan fűtőtest, nincs olyan nyílt égésterű berendezés, ami miatt azonnal szénmonoxid-mérgezésre gondolhatnánk, még akkor is feltételeznünk kell, hogy valamilyen gázmérgezéssel, vagy szénmonoid-mérgezéssel állhatunk szemben.

A traumatológus szakorvos az InfoRádió Aréna című műsorában azt is hangsúlyozta, hogy szénmonoxid vagy széndioxid mérgezés gyanújánál kérjünk segítséget, különben saját életünket is kockáztatjuk.

Molitorisz Dániel arról is beszélt, hogy mi a szülők teendője akkor, ha valamilyen vegyszert, mosószert, mosogatószert lenyel a gyermek.

Rámutatott, az első órában még van valami esély arra, hogy ez ne szívódjon fel a gyomorban. A hánytatást ennek ellenére nem javasolják, hanem a gyomormosást. Az aktív széntabletta bevétele csökkentheti a felszívódás sebességét.

"A fogyasztástól számított egy óra az a bizonyos aranyóra, amikor nagyon fontos, hogy a mérgezett beteg orvosi ellátáshoz jusson" - hangsúlyozta.

A Péterffy Sándor utca Kórház adjunktusa felhívta a figyelmet arra, hogy az, aki gombát gyűjt, minden egyes gombát vizsgáltasson be fogyasztás előtt.

Az esetleges állat - kutya, macska – okozta karmolás vagy harapás esetében pedig a fertőtlenítésen kívül nem szabad a sebet semmilyen krémmel befedni, és a levegőtől elzárni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×