eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Századvég: a többség elégedett a népszavazási eredménnyel

A megkérdezettek 54 százaléka elégedett a népszavazás eredményével, és a választók 68 százaléka támogatja az alkotmány módosítását - olvasható a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásában

Az október 3-4. között készült, úgynevezett "post election" felmérésben hozzáteszik, a megkérdezettek 29 százaléka elégedetlen, míg 15 százalékuk megosztott a kvótareferendum eredménye kapcsán.

A válaszadók nagy többsége, 71 százaléka szerint a referendum után az Európai Uniónak figyelembe kell vennie a magyar választók akaratát a kötelező kvótákkal kapcsolatban, míg 23 százalékuk szerint ezt nem kell megtennie. Azok körében, akik elmentek szavazni, 81 százalék gondolja úgy, hogy Brüsszelnek oda kell figyelnie a magyarok véleményére, 12 százalék szerint nem kell.

A referendum után a magyar választók 68 százaléka azt várja a kormánytól, hogy törvényben vagy az alkotmányban rögzítse a népszavazás során megfogalmazott választói akaratot, ezzel szemben 17 százalék szerint a kormánynak nem kell tennie semmit és 7 százalék szerint tudomásul kell vennie Brüsszel döntését és el kell fogadnia a kötelező kvótát - írták.

Az eredmény törvényben, konkrétan alkotmányban rögzítését a Fidesz-szavazók 92 százaléka, a Jobbik választóinak 93 százaléka támogatja. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Lehet Más a Politika (LMP) és az Együtt szavazóinak többsége nem támogatja az eredmények törvényi kodifikációját (10-15 százaléka viszont támogatja). A centrum- és bizonytalan szavazók körében többségben vannak a támogatók (60 százalék, illetve 56 százalék).

A kötelező kvóták elfogadását a baloldali szavazók támogatják, a legtöbben az Együtt (40 százalék), az LMP (24 százalék) és a DK (15 százalék) körében, de ők minden párt szavazótáborában kisebbségben vannak.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a részvétel alakulását meghatározó mértékben befolyásolhatta a baloldali pártok és közszereplők által meghirdetett bojkott. A távolmaradás gondolata szinte kizárólag a magukat baloldalinak vallók, baloldali pártokra szavazók, azaz a kormánykritikus választók körében szerzett népszerűséget - tették hozzá.

A bojkottot mint szavazói magatartást a megkérdezettek többsége - 79 százaléka - elutasítja, a teljes népesség körében 14 százalék támogatja.

A felmérés eredményei szerint elsősorban magukat baloldalinak valló szavazók adtak le érvénytelen szavazatot: a választáson megjelent baloldaliak 10 százaléka igennel szavazott, 25 százaléka érvénytelenül, a fennmaradó 60 százalék pedig nemmel.

A magukat jobboldalinak vallók körében szinte kizárólagos volt a nemmel szavazók aránya, és ugyanez mondható el a középen álló (magukat se bal-, se jobboldaliként nem azonosító) választókról, ezek 77 százaléka voksolt nemmel - áll a kutatásban.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×