eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megérkezett az utolsó urna is a külképviseletekről

Kedden este megérkezett az utolsó, külképviseleti voksokat tartalmazó urna a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

Az MTI érdeklődésére az NVI közölte: az urna Kínából, a csungkingi külképviseletről érkezett. A szavazatokat repülőgép hozta, majd a repülőtérről autóval vitte a külképviseleti választási iroda vezetője az NVI-be. Az urnában elvileg három szavazat van, mert bár négyen vetették fel magukat az ottani névjegyzékbe, ennyien mentek el szavazni.

A kötelező betelepítésről rendezett vasárnapi népszavazáson az ország 105 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat.

A külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en vetették fel magukat, közülük 9360-an el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,34 százaléka voksolt. Volt több olyan külképviselet, ahol százszázalékos volt a részvétel.

Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük.

A külképviseletekről az NVI 108 urnát várt, vagyis a külképviseletek túlnyomó többségéről egyet, és csak néhány nagyobb létszámú külképviseletről érkezett több (Londonból három, Brüsszelből kettő).

Miután az összes beérkezett, várhatóan a szerda délutáni ülésén, a Nemzeti Választási Bizottság meggyőződik az urnák sértetlenségéről. Ezt követően az NVI-ben felbontják az urnákat és először megállapítják, hogy az urnában lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat. A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet.

Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×