eur:
394.24
usd:
369.86
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán Viktor szerint elérte a célját a népszavazás – a nap hírei

A miniszterelnök szerint elérte célját a kvótanépszavazás. Kudarcként értékelték a referendumot a parlamenti ellenzéki pártok. Az Egyesült Államok felfüggeszti a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai tűzszünetről.

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött - jelentette ki a miniszterelnök napirend előtt a parlamentben. Orbán Viktor hangsúlyozta: 3 millió 282 ezer ember elutasította Brüsszel kötelező betelepítési politikáját. A kormányfő úgy fogalmazott: a nem szavazatok elsöprő győzelmével Magyarország nyert és történelmet írt, mert az unióban elsőként és eddig egyetlenként csak itt kérdezték meg a polgárokat a kérdésről. Bejelentette: a választói akarat szellemében, kezdeményezi az alaptörvény módosítását.

Kudarcként értékelték a kvótareferendumot a parlamenti vitában szót kapott ellenzéki hozzászólók. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője feleslegesnek nevezte a kampányt és hozzátette: pártja eseti bizottság felállítását kezdeményezi a kampány pénzügyeinek vizsgálatára, valamint benyújtja 3 pontból álló biztonsági programját. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Magyarország pozíciója meggyengült, amiért Orbán Viktornak vállalni kell a felelősséget. Emlékeztetett arra, hogy pártja még márciusban javaslatot tett az alaptörvény-módosításra kvótaügyben.

Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a magyar emberek demokratikus akaratát - közölte a testület szóvivője. Margarítisz Szkínász elmondta, a magyar kormány hatáskörébe tartozik, hogyan kezeli a referendum eredményét. Az Európai Bizottság értelmezése szerint a vasárnapi referendum a jövőbeni döntésekre vonatkozott. A szóvivő Orbán Viktor miniszterelnöknek arra a kijelentésére, amely szerint a közeljövőben találkozót tervez Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, úgy reagált, hogy az elnök irodája minden tagország állam- és kormányfője előtt nyitva áll.

Magyarország húsz rendőrrel támogatja Szerbia déli határának védelmét - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerb kollégájával folytatott budapesti tárgyalása után reálisnak nevezte egy újabb migrációs hullám megindulását a Nyugat-Balkánon keresztül. Hangsúlyozta: a kabinet határozott álláspontja, hogy Szerbia felkészült az uniós tagságra, amely Magyarországnak is érdeke. A szerb külügyminiszter kiemelte, hogy soha nem voltak ilyen jók a kétoldalú kapcsolatok. Ivica Dačić egységes uniós migrációs politikát sürgetett és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Szerbia akár a válság legnagyobb áldozatává is válhat.

Több száz bejelentés és számos felvétel érkezett a hatóságokhoz a Teréz körúti robbantással összefüggésben, melyek ellenőrzése folyamatosan zajlik - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Nagy Andrea elmondta: a robbantás ügyében a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség - a rendőrséggel együttműködve - továbbra is nagy erőkkel és soron kívül végzi. A szeptember 24-én éjjel történt robbantásban két rendőr megsérült. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának mai ülése után a testület tagjai azt mondták: a hatóságok azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a támadás célpontja a rendőrség volt.

Közös megegyezéssel október 1-jével távozott az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató éléről Horváth Péter János. A társaság tájékoztatása szerint az elnök-vezérigazgató utódlásáról a közeljövőben születik döntés.

Elektronikus cigarettát novembertől csak igazgatási szolgáltatási díj megfizetésével lehet forgalomba hozni Magyarországon. Ennek összege 475 ezer forint, amit márkanevenként, illetve hatáserősségenként kell megfizetni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának erről szóló rendelete a Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg. A díjat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára kell befizetni.

Egyre elterjedtebb a nagy és a közepes cégeknél Magyarországon is, hogy extra béren kívüli juttatásokat adnak a dolgozóknak - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó cafeteria-szakértő. Fata László szerint ezeknek a lehetőségeknek akkor van sikerük, ha valóban szolgálják az élményszerűséget és az összetartást a vállalatnál. Vagyis, nem érdemes a bevált módszert másik cégtől másolni. A szakértő kiemelte, hogy a béren kívüli juttatások között egyre elterjedtebb a játszószobák kialakítása, napközbeni tánc, meditáció, vagy például a munka-magánélet-család egyensúlyát megteremtő juttatások.

Az Egyesült Államok felfüggeszti a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai tűzszünetről. John Kirby külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy Moszkva nem tartja be a fegyvernyugvás feltételeit, főként humanitárius kötelezettségeit. Azt is közölte, hogy Washington visszavonja az embereit abból a közös orosz-amerikai központból, amely a katonai együttműködést és hírszerzést koordinálta volna, ha betartják a tűzszünetet.

Sejtkutatásért egy japán tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentette be az illetékes bizottság Stockholmban. Az indoklás szerint Oszumi Josinori, a tokiói műszaki egyetem molekuláris sejtbiológusa az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve önevésként emlegetett folyamat kutatásával érdemelte ki az elismerést. Eredményei paradigmaváltáshoz vezettek a sejten belüli újrahasznosítás területén. A kitüntetett 8 millió svéd koronával gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×