INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

kvótanépszavazás

vona gábor

értékelés

Vona: Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott

InfoRádió / MTI

A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum.

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott.

Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk.

Vona Gábor ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki pártvezető szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent, ugyanis a migrációnál is jobban fél a kormány túlhatalmától. Hozzátette: az elmúlt 26 évben nem volt egy olyan kérdés, mint a migráció, amely mögött ekkora társadalmi egyetértés lett volna.

Megjegyezte azonban, hogy Brüsszelben csak az érvényességet nézik és az eredményt kíméletlenül fel fogják használni Magyarország ellen. Szavai szerint a kormányfő lemondása az ország szempontjából lenne fontos, ugyanis Orbán Viktor nem fogja tudni sem kellő erővel, sem kellő hitelességgel megvédeni Magyarországot "a brüsszeli hadszíntéren, (...), az európai politikai súlya drámai módon összeomlott".

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. Megismételte, hogy ezt már fél évvel ezelőtt meg lehetett volna tenni, a népszavazás után azonban új erőre kaphat az EU.

A Jobbik elnöke azt is közölte, hogy nyitott minden párttal a párbeszédre, kötelességnek tartja a lehető legnagyobb egységet felmutatni Brüsszel felé.

Vona Gábor szólt arról is, hogy lezárult egy politikai korszak, amely alatt "mindent a migráció alá lehetett söpörni", nem kellett foglalkozni az oktatás és az egészségügy problémáival, a korrupcióval, az elvándorlással és az alacsony munkabérekkel.

Megkérdezték arról, milyen esélyt lát a kormányfő távozására. Azt felelte, keveset, azonban szerinte "Orbán Viktor jogilag még a miniszterelnöke Magyarországnak, de politikai értelemben úgy tűnik, már nem".

Egy másik kérdésre azt is elmondta, hogy - noha párton belül még meg kell vitatnia - azt javasolja: bármiféle betelepítés esetén ne az Országgyűlés legyen jogosult dönteni, hanem közvetlenül a nép.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018