eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Négyszer több gyermekpszichiáterre lenne szükség

Legalább 400 gyermekpszichiáterre lenne szükség Magyarországon, de csak alig 100 szakorvos dolgozik itthon az ellátórendszerben - mondta az InfoRádiónak a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa. Az országnak vannak olyan területei, ahol - a sürgős esetek kivételével - hosszabb időt kell várni a gyermekpszichiátria ellátásra – tette hozzá Sófi Gyula.

„Jelen tudásunk szerint kevesebb mint száz gyermekpszichiáter dolgozik ma az országban. Azt gondolom, hogy 400-500 gyermekpszichiáterre lenne nagy szükség” - közölte a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa.

Elmondta, hogy nemzetközi szinten – és így Magyarországon is – létezik egy arányszám: a gyermekpszichiátriának körülbelül a negyede az ágyszükséglete a felnőtthöz képest, és negyede az orvoslétszám-szükséglete a gyermekpszichiátriának a felnőtthöz képest.

„Ezek szerint több száz szakorvosra lenne szükségünk ahhoz, hogy gördülékenyen tudjon menni minden, ne legyenek nagy fehér foltok az ország területén” - mondta.

„Sajnos nem lehet megkerülni a valósággal való szembenézést: évtizedes, vagy inkább több évtizedes lemaradásban van ezen a területen a hazai egészségügy. Vannak olyan területek – megyék, régiók –, ahol a gyermekpszichiáter szakorvoshoz való eljutás csak nagyon hosszas procedúrával, illetve nagy távolság megtételével biztosítható” - jelentette ki Sófi Gyula.

„Viszonylag hosszabb idő, mire egy gyermekpszichiátriai vizsgálatra sor kerülhet – kivéve az akut eseteket, amely minden esetben soronkívüliséget élvez” - tette hozzá.

„Gyakorlatilag a gyertyáinkat két oldalról égetjük. Egyrészt mivel kevés a szakember, viszonylag hosszú a várakozási idő, másrészt folyamatosan nagyon megfeszített munkatempóban dolgoznak a kollégáim – és magam is. Ezért az a fajta rekreáció, amelyet egy ilyen munkát mindenképpen kísérnie kellene, nagyon elmarad a kívánatos szinttől”

- emelte ki a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×