eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Érvénytelenség, 98 százalék fölött a "nem" szavazatok aránya

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az 50 százalékot a kötelező betelepítési kvóta elutasítása érdekében a kormány által kezdeményezett referendumon vasárnap. A szavazatok 98 és fél százalékának összesítése alapján a jogosultak 43,29 százaléka szavazott, az érvényes voksot leadók 98,28 százaléka mondott nemet a kvótára.

Orbán Viktor miniszterelnök este bejelentette, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben". A kormányfő a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek.

A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét": az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismertek még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este az MTI-nek kijelentette: a kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére; mint mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek, "a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő". "A népszavazást a kormány kezdeményezte, nem is tehet másként, mint hogy kötelezőnek érzi magára nézve ezt a döntést" - fogalmazott a szóvivő.

Percekkel az urnazárás hivatalos, este hét órai időpontja után Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától.

Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni. Ha azt teszi, azzal nyíltan megszegi az alaptörvényt és ezzel Orbán hatalma illegitimmé válna - tette hozzá.

Jelezte, az MSZP a következő napokban benyújtja a menekültekkel kapcsolatos koncepcióját. Jelezte, hogy a szocialisták semmit sem támogatnak, amit a kormány az érvénytelen népszavazás eredményére hivatkozva akar tenni.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített. Vona Gábor pártelnök Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy érvénytelen lett a vasárnapi kvótareferendum, és úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor szerinte egy hatalmas öngólt rúgott.

Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk, és ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki pártvezető szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent, ugyanis a migrációnál is jobban fél a kormány túlhatalmától.

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi "bizalmi szavazást" elbukta, "egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania".

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.

Egy vesztese van ennek a mai napnak, ez Magyarország - mondta Fodor Gábor, a Liberálisok pártelnöke az ellenzéki párt eredményvárójának budapesti helyszínén tartott sajtótájékoztatóján; úgy fogalmazott: a felkorbácsolt idegengyűlölet nem múlik el nyomtalanul, ebben "súlyos felelőssége és bűne a Fidesz-kormányzatnak". Úgy vélte, ezt nehéz megbocsátani és nem lehet tudni, hogy mikor lehet kijavítani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×