eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az országos népszavazás eredményének megállapítása

A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok (szszb) elkezdték összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok "bevárása" miatt az országos népszavazás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni.

A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10 331 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség.

A 105 külképviseleten leadott voksokat azonban nem számlálják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a voksokat tartalmazó urnákat és a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg ezeket a szavazatokat.

Ugyancsak az NVI számlálja meg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben leadott szavazatait, a postán visszaérkezett szavazatok azonosító nyilatkozatait az NVI hétfőtől ellenőrizte, a szavazatok számlálását pedig csak a szavazókörök bezárását követően kezdhette meg. Az NVI-be ugyancsak csütörtökig kell megérkezniük a külképviseleteken leadott levélszavazatoknak, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyeken leadott levélszavazatoknak. Az NVI ezek azonosító nyilatkozatait is ellenőrzi, és az érvényes szavazási iratot visszaküldők voksait ugyancsak összeszámlálja.

Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás eredményét, valamint a levélszavazás eredményét, amelyek ellen jogorvoslattal lehet élni.

A jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján a népszavazás eredményét.

Az országos népszavazás érvényes, ha a szeptember 30-án 16 órakor lezárt névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×