eur:
385.46
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A miniszterelnök szerint sorsdöntő a vasárnapi népszavazás – a nap hírei

A klímaváltozás és népvándorlás közötti összefüggésről beszélt a köztársasági elnök. A miniszterelnök sorsdöntő népszavazásnak tartja a vasárnapi referendumot, az ellenzéki pártok többsége továbbra is bojkottra szólít fel. Törölte a menedékkérők befogadására vasárnapra kiírt referendumot a délkelet-franciaországi Allex polgármestere

A klímaváltozás és népvándorlás közötti összefüggésről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjúban a köztársasági elnök. Áder János úgy fogalmazott: a migráció átfogó probléma, amely megmaradhat a következő években és évtizedekben is. Az ENSZ menekültügyi hivatalának 2015-ös jelentésére hivatkozva azt közölte: tavaly 65 millió ember volt úton a világban, egyrészt a háborúk miatt, másrészt az aszályok vagy vízhiány miatt. vélte: a problémák érinteni fogják Európát, így Magyarországot is a következő évtizedekben.

Magyarország és az Európai Unió szempontjából is sorsdöntőnek nevezte a vasárnapi népszavazást a miniszterelnök a Magyar Időkben megjelent írásában. Orbán Viktor kifejtette: Magyarország az első és egyelőre az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol megkérdezik az embereket a bevándorlásról. A kormányfő az az ellenőrizetlen menekülthullámot fenyegetésnek nevezte. Úgy fogalmazott: a bevándorlók áldozatai a helyi konfliktusoknak és annak a liberális európai politikának, amely elhitette velük, hogy ide lehet jönni.

Továbbra is a vasárnapi kvótareferendum bojkottjára kéri a választópolgárokat az ellenzéki pártok többsége. A fővárosban közösen tiltakozott az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért a vasárnapi kvótareferendum ellen. Korábban az LMP, a DK is az Együtt a voksolás bojkottjára szólított fel, mert szerintük a kabinet csak a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet a népszavazással. A Jobbik továbbra is a betelepítési kvóta ellen érvelt, a párt szerint a választópolgároknak el kell menniük a referendumra, de felelőtlennek nevezte a kormányt, mert megvan a kockázata annak, hogy nem lesz érvényes a népszavazás. A Liberálisok úgy vélik: a vasárnapi népszavazáson az igen szavazat az egyetlen kormányellenes tett.

A vasárnapi népszavazáson 4 millió 136 ezer 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen - jelentette be a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken azt is elmondta: egy érvényes és eredményes népszavazáson született döntés a jelenlegi szabályok szerint három évig hatályos. Hozzátette: sokan jelentkeztek át a fővárosba, ez lehet, hogy sorban állásokat fog okozni, főleg a XI. kerületben. A kritikus szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság létszámát is megnövelték. Hozzátette: a külföldről levélben érkezett szavazatokat várhatóan csak csütörtök estére dolgozzák fel és akkor közölhetnek előzetes eredményt.

A bíróság döntése értelmében törölte a menedékkérők befogadására vasárnapra kiírt referendumot a délkelet-franciaországi Allex polgármestere. A népszavazást korábban azért tűzte ki a településvezető, mert a kormány a helyiek megkérdezése nélkül ötven menedékkérőt tervez áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre. Az állam helyi közigazgatási képviselete, a prefektúra fordult a bírósághoz, amely úgy ítélte meg: a sürgősségi szállások kijelölése és kialakítása nem a település, hanem az állam központi hatáskörbe tartozik, ezért érvénytelen egy erről szóló helyi népszavazás.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint Jézust nem lehet bezárni a templom falai közé, róla beszélni a legnemesebb közügy. Gáncs Péter, a reformáció hónapját megnyitó istentiszteleten Budapesten, a Kálvin téri református templomban hangsúlyozta: nem véletlen, hogy 499 évvel ezelőtt Wittenbergben Luther Márton nem a templom szószékére, hanem a külső kapura szögezte ki 95 tételét. Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte.

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint törvénymódosítással már a közeljövőben bekerülhet az erdőtörvénybe az ipari célú erdőtelepítés. Kis Miklós Zsolt, Somogyszobon a magánerdő-tulajdonosok éves országos találkozóján elmondta, hogy várhatóan egyéni képviselői indítványként bekerül a jelenlegi erdőtörvénybe a ma még a jogszabály által el nem ismert, de egyre nagyobb jelentőségű ipari célú erdő fogalma.

Művelődésiházépítési-programot indít a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a cél, hogy visszaadja a kisközösségeknek az együttlét, a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségét. Lázár János a Csongrád megyei Csanádalbertin az állami segítséggel megvalósult helyi művelődési ház átadásán elmondta, a kormány minden magyar kistelepülésnek felajánlja az együttműködést.

Címlapról ajánljuk
Jogállamiság Németországban: bíróság előtt a Birodalmi polgárok

Jogállamiság Németországban: bíróság előtt a "Birodalmi polgárok"

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger ("Birodalmi polgár")-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×