eur:
394.22
usd:
371.37
bux:
66534.28
2024. április 16. kedd Csongor

NVI: már 73 ezer levélszavazatot azonosítottak

Már 73 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő reggel óta, a visszaérkezett iratok 16 százaléka érvénytelen - derült ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombati adataiból.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos népszavazáson. Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat reggelig 88 591 érkezett vissza.

Postán (ebben a szombati érkezések még nincsenek benne) csaknem 62 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseletekről pedig újabb 26 ezer az NVI-be, vagyis összesen 88 591 szavazási irat jutott vissza az NVI-hez szombatig.

A Magyarországon csütörtökön feladott levélszavazatoknak legkésőbb szombaton meg kell érkezniük az NVI-hez, az éjfél után érkezett postai levélszavazatok érvénytelenek lesznek. Aki elmulasztotta postán feladni, az a levélszavazatát még a voksolás napján, vasárnap is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken.

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az NVI-hez visszaérkezett 88 ezer szavazási iratból 73 304-et ellenőriztek, ebből 61 267 volt érvényes (83,58 százalék).

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7

óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat és úgy számlálják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×