eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Este megint lehet boncolni

Este megint lehet boncolni

A boncolás a legnépszerűbb évről évre a Semmelweis Egyetem Kutatók éjszakája programjai közül. Péntek este 17 órától idén is mintegy 100 programmal várják az érdeklődőket.

A Semmelweis Egyetem harmincnál is több intézete csatlakozott idén a Kutatók éjszakájához, amelyek hozzávetőleg száz különböző programmal várják a látogatókat. A kínálatban a korábbi évek legnépszerűbb rendezvényei – bonctermi látogatás, sebészeti gyakorlat – mellett újdonságok is szerepelnek. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek egyebek mellett a nanovilág rejtelmei be, megtudhatják, milyen szerepe van az optogenetikának az agykutatásban, illetve, hogy milyen lézereket és implantátumokat alkalmaznak a szemészetben. A programok egy része regisztrációhoz kötött, a legnépszerűbb eseményekre szinte azonnal beteltek a férőhelyek. A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több ezer érdeklődőre számítanak szeptember 30-án, 17 órától.

A Kutatók éjszakáján lehetőségünk nyílik arra, hogy bepillantsunk a kulisszák mögé. Egyebek mellett megnézhetjük, mi történik azokban a laborokban, amelyekbe az év többi napján nem mehetünk be. Láthatjuk az élő test virtuális felszeletelését, részt vehetünk különféle szimulációs gyakorlatokon, és a mikroszkópos technika újdonságait is megismerhetjük. Lesznek kémiai kísérletek, zenés kémiai-biokémiai kurzusok, illetve fény derül arra is, hogyan születik a szövettani diagnózis, és bevezetnek minket az ikerkutatások rejtelmeibe is - mondta a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Hermann Péter hozzátette, az érdeklődők megismerhetik a drogprevencióban alkalmazott legújabb innovációkat, különös tekintettel az okostelefonos alkalmazásokra és az interaktív honlapokra. A minden évben nagy népszerűségnek örvendő robotsebészeti bemutatóra, valamint a bonctermi látogatásra már be is teltek a helyek. Szintén kedvelt eseménynek számít a szemészetben alkalmazott lézerekről és implantátumokról szóló előadás, amelyre még várják a jelentkezéseket.

Különféle prevenciós programok is lesznek az est folyamán. Kiderül például, hogy milyen szerepet játszik a rendszeres mozgás az érrendszer fiatalságának megőrzésében, valamint az újraélesztés technikáját is elsajátíthatjuk. Szó lesz arról is, hogy milyen kihívásokat rejt a várandósgondozás, hogyan lehet kockázatmentesen szűrni a magzati kromoszóma-rendellenességeket, valamint, hogy miként alkalmazzák a navigációs rendszereket a fül-orr-gégészetben. Továbbá a különböző multi-modalitású és multi-dimenziós orvosi képalkotó eljárásokkal is megismerkedhetnek azok, akik a Kutatók éjszakáján felkeresik a Semmelweis Egyetemet.

Hozzávetőleg ötven településen csaknem száz intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz. Az ország csaknem összes egyeteme és kutatóintézete megnyitja kapuit, és Debrecentől Zalaegerszegig, Győrtől Szegedig sokszínű programokkal várják a látogatókat.

Az eseményeken szó lesz az egészségtudományról, az irodalomról, a régészetről, a nyelvtudományokról, a művészetekről, a csillagászat és a gazdaság világáról is. Lesznek természettudományi kísérletek és látványos laborbemutatók. Egyes helyszíneken robottal szumózhatnak, másutt robottal tekézhetnek az érdeklődők. Van, ahol a Földön kívüli élet lehetőségeiről szóló előadások várják a résztvevőket. Bonctermi látogatás vagy a sebészeti gyakorlat szintén szerepel a programkínálatban, mint ahogy téma lesz az állatok álma és a steakek minősítése is.

A Kutatók éjszakája összeurópai rendezvénysorozat, amelyet a hagyományok szerint szeptember utolsó péntekén rendeznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×