eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már szinte most is késő ellenőriztetni a kazánt

Mindenképpen a fűtési szezon kezdete előtt érdemes átnézetni szakemberrel a gázkazánt. Ez általában 8-15 ezer forint között van - mondta az InfoRádió megkeresésére a Víz-Gáz-Fűtéstechnikai Szaklap szerkesztője, Veresegyházi Béla.

A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat – hívta fel a figyelmet a szakember.

Elmondta, hogy a karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják.

„Ennek köszönhetően jobban fog működni a kazán, jobb lesz a hatásfoka. Ha nem tartatjuk karban a készülékünket, akár 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet” - indokolta.

„A karbantartás másik fontos aspektusa pedig az életvédelmi szempont: ha nyílt égésterű kazánunk van – a lakótérben, a fürdőszobában –, akkor egy karbantartatlan készülékből sokkal könnyebben visszaáramolhat a szén-monoxid, ami halálos balesetekhez vezethet” - figyelmeztetett Veresegyházi Béla.

Elmondta, hogy egy jól karbantartott kazánnál nem kell alkatrészt cserélni, főleg az első 5-6 évben. Az általános karbantartás pedig 8-10-15 ezer forintba kerül attól függően, hogy mennyi a kiszállási díj.

„Ezt az összeget pedig biztos, hogy visszanyerjük azzal, hogy javul a kazán hatásfoka” - tette hozzá a Víz-Gáz-Fűtéstechnikai Szaklap szerkesztője.

Elmondta, hogy a modern kazánokban már annyira futurisztikus a technológia, annyi elektronika van benne, hogy egy laikus nem tud hozzányúlni. Tanácsa szerint a szakember keresésekor érdemes rákeresni a hivatalos márkaszervizekre.

„Sokan abba a hibába esnek, hogy akkor hívják ki a szakembert, amikor jön a hideg, elindítják a kazánt, és érzékelik, hogy valami hiba van. Mint ahogy a fűtés is idényjellegű, a fűtésszerelők munkája is idényjellegű. Ilyenkor ősszel hirtelen mindenkinek iszonyú sok munkája lesz, ezért csak egy-két-három hetes határidőkre tudják vállalni a hibaelhárítást is, nemhogy a karbantartást” - fogalmazott Veresegyházi Béla.

„Ezért érdemes a kazánunk karbantartását inkább a fűtési idény végén – tavasszal vagy nyáron – elvégeztetni, így már felkészülten tudunk nekivágni a fűtési idénynek és az ősznek” - tanácsolta a Víz-Gáz-Fűtéstechnikai Szaklap szerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×