eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még egy komoly baj, ami a cukorbetegség következménye lehet

A 2-es típusú cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi rákok kialakulását - ismertette az InfoRádióban a kutatási eredményeket a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának egyetemi docense.

A 2-es típusú, felnőttkorban kialakuló cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti – mondta Ujpál Márta, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika egyetemi docense. A Semmelweis Egyetem munkacsoportja az elsők között vizsgálta a szájüregi rákok és a cukorbetegség epidemiológiai összefüggéseit. A kutatásokból az is kiderült, az elmúlt másfél évtizedben csaknem duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága. A cukorbetegeknek ezért javasolt rendszeres szájüregi klinikai szűrővizsgálatokon részt venniük, valamint évente kétszer felkeresni fogorvosukat, mert így már a daganatot megelőző kórképek is felismerhetőek.

Ma már sokan kutatják és több publikáció is megjelent a szájüregi daganatok és a 2-es típusú cukorbetegség összefüggéseiről, de 15 évvel ezelőtt újdonságnak számított ez a kutatási irány, miközben már akkor is kezdett bizonyossá válni, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések és a cukorbetegség között szoros összefüggés figyelhető meg – mondta Ujpál Márta arról a kutatásról, amelyet másfél évtizeddel ezelőtt kezdtek el az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán.

Hozzátette, azért figyeltek fel a témára, mert a klinika betegeinek 55-60 százalékát rosszindulatú szájüregi daganatos páciensek teszik ki, akik jelentős arányban cukorbetegséggel is küzdenek, miközben Magyarországnak az összes rosszindulatú daganatos halálozást és a szájüregi daganatok mortalitását tekintve is vezető szerepe van Európában.

A kutatásból kiderült, nemcsak a rosszindulatú szájüregi rákos megbetegedések, de már a daganatmegelőző elváltozások is nagyobb arányban fordultak elő a cukorbetegeknél a kontrollcsoporthoz képest – mondta Ujpál Márta.

A szövettani vizsgálatok arra is rámutattak, hogy diabétesz esetén agresszívabban terjednek a rosszindulatú szájüregi daganatok – tette hozzá az egyetemi docens, aki kitért arra is, hogy a legmegdöbbentőbb eredmény az, hogy halálozási arány is rosszabb ezeknél a betegeknél: a szájüregi daganatok ötéves túlélése átlagosan 50-55 százalékra tehető, a diabéteszes betegek azonban a műtétek és utókezelések után is mindössze csak 2-2 és fél évig maradnak életben.

Ujpál Márta beszámolt róla, az elmúlt évek vizsgálatai arra is rámutattak, hogy csaknem duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága a szájüregi daganatosok és a kontrollcsoport körében egyaránt. Tehát ezek a kutatások is igazolják, hogy a 2-es diabétesz, vagyis a felnőttkorban, a helytelen táplálkozás és életmód következtében kialakuló, túlnyomórészt nem inzulinfüggő cukorbaj népbetegség – magyarázta az egyetemi docens.

A tapasztalatok alapján Ujpál Márta úgy véli, komolyan kell venni a 2-es típusú diabétesz terjedését és nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre és a kezelésre. A prevenció kapcsán az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása javasolt, vagyis sok sportolás, mediterrán étrend bevezetése mellett a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése.

A kezelésről Ujpál Márta elmondta, a cukorbeteg daganatos pácienseknél a diabétesz karbantartása, a rendszeres orvosi és gyógyszeres kontroll a daganatterápiához is kedvezőbb körülményeket teremt.

Az egyetemi docens szerint a belgyógyászokkal való együttműködés, vagyis a rendszeres szűrések révén a betegségek korai felismerése szintén fontos lenne a kedvezőtlen statisztika megváltoztatása érdekében. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegeknek javasolt rendszeres szájüregi klinikai szűrővizsgálatokon részt venniük. Egészséges felnőtteknek évente legalább egyszer, diabéteszeseknek minimum évente kétszer szükséges felkeresni fogorvosukat, mivel a fogászati vizsgálatoknak részét képezi a stomato-onkológiai vizsgálat is. A daganatot megelőző kórképek korai felismerése a kezelést is hatékonyabbá teheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×