eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja a robbantást – a nap hírei

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást a Teréz körúti robbantás ügyében. Új szolgáltató központot hoz létre a British Petrol Szegeden. Szerződést kötött a Városliget Zrt. a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatának nyertesével.

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatja a nyomozást a Teréz körúti robbantás ügyében. Nagy Andrea, a vádhatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: megérkezett az összes dokumentum a rendőrségtől. A Király utcánál szombat este végrehajtott robbantásban két rendőr sebesült meg. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke kijelentette: a jelenlegi információk alapján nem valószínű, hogy a robbantást ideológiai, különösen dzsihadista indíttatásból követték volna el. Molnár Zsolt a testület ülése után közölte: a robbantás motivációjáról keveset tudni. Az országos rendőrfőkapitány 10 millió forint díjat tűzött ki a nyomravezetőnek.

Új szolgáltató központot hoz létre a British Petrol Szegeden. A 8 milliárd forintos befektetés 500 új munkahelyet hoz létre 2020-ig - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta: jól képzett fiatalok itthon maradásának lehetőségét is biztosítja a központ, ahol egyebek között a pénzügyi, adózási, közbeszerzési feladatokat látja el a cég. A munka már jövő nyáron elindulhat.

Magyarországnak szüksége van szabadkereskedelmi megállapodásokra, hogy ne szoruljon ki a világ egyetlen piacáról sem - jelentette ki a nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár. Mikola István a Kanadával már megkötött, illetve az Egyesült Államokkal tervezett egyezményről tartott fórumon megjegyezte: az Európai Unió a tárgyalások közepén jár Washingtonnal, de még azt sem lehet tudni, sikerül-e megállapodni.

Nyilvánosságra hozza a jegybanki alapítványok vizsgálatáról szóló jelentést a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága. A testület első, őszi ülése után közölte: hamarosan közzéteszi a dokumentum alapvető megállapításait tartalmazó összefoglalót, és biztosítja a teljes iratanyag hozzáférhetőségét. Döntött arról is, hogy átfogó vizsgálatot indít a jegybank informatikai tevékenysége ügyében.

Szerződést kötött a Városliget Zrt. a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatának nyertesével. A Városliget Zrt közölte: a győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére 15 milliárd forintot költ az évtized végéig. Kevesebb lesz a lekövezett terület, nő az épületek összterülete, nagyobb lesz a zöld- és a vízfelület.

Megkezdte a vasárnapi népszavazásra postán beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda. Pálffy Ilona, a testület elnöke közölte: az érvényes szavazási iratok mellett talált borítékokat vasárnap este 7 órakor bontják fel és számlálják meg. Várhatóan így már vasárnap hozzá tudják adni az addig beérkezett levélszavazatok eredményét az előzetes adatokhoz.

Elérte a 87 százalékot a gazdasági társaságoknál dolgozó fogvatartottak aránya - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője. Csóti András az InfoRádiónak kiemelte: jelenleg 12 gazdasági társaságot működtet a szervezet, a melyek többnyire ipari, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, de a börtönök belső felhasználású termékeit, például a zárkaajtót, szekrényt is a rabok készítik.

A munkaerőpiaci kihívások miatt rugalmasabbá kell tenni az európai oktatási rendszert - jelentette ki a területért felelős uniós biztos. Navracsics Tibor az országgyűlés kulturális bizottságának ülésén azt mondta: az oktatásnak életkor, intézmény és tananyag szempontjából is alkalmazkodnia kell az új igényekhez.

Partnerségi megállapodást kötött a roma tehetséggondozás elősegítéséért a Snétberger Zenei Tehetség Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Balog Zoltán tárcavezető szerint a Snétberger Központ által végzett munka két fontos területet, a felzárkóztatást és a tehetséggondozást kapcsolja össze. Az együttműködés célja a fiatal hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek felkutatása, intenzív zenei képzése, munkaerőpiaci képességfejlesztése, mentorálása, utógondozása.

Nagy-Britanniában elhunyt az utolsó olyan futballista, aki részt vett az 1953-as legendás Anglia-Magyarország labdarúgó-mérkőzésen. Jackie Sewell-t 89 éves korában érte a halál. A csatár gólt is szerzett az Aranycsapat által 6-3-ra megnyert találkozón. Az 1953. november 25-én pályára lépett 23 futballista közül ő élt a legtovább. A magyar csapat utolsó tagjaként Buzánszky Jenő hunyt el tavaly január 11-én.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×