eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány szerint a népszavazás alapot adhat egy előrehozott választásra

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha sikeres lesz az október 2-i kvótareferendum, akkor az alapot adhat Orbán Viktor miniszterelnöknek ahhoz, hogy a jövő év elején előrehozott választásokat tartsanak.

A távolmaradás mellett érvelő Gyurcsány Ferenc egy pénteki újpesti lakossági fórumon úgy fogalmazott: a kormányfő azt szeretné, hogy a referendumon legalább 4,1 millió ember szavazzon érvényesen.

A DK-nak viszont az a dolga, hogy a miniszterelnök "definíciója szerint a népakarat kifejezése ne legyen érvényes, bukjon Orbán" - tette hozzá. A pártelnök ezért arra szólította fel a választópolgárokat, hogy mutassák meg a kormányfőnek, nincs vele a legitim többség.

Orbán Viktort saját szabályai szerint kell megállítani és megbuktatni, ami nem is nehéz feladat, mert a miniszterelnök 2006 után először legyőzhető egy országos politikai küzdelemben - jelentette ki.

A kormányfő számító, de egyelőre rosszul számol, mert jelenleg nincs több, mint 3,5 millió szavazója - közölte a pártelnök.

Ezért, hogy meglegyen a további hatszázezer, Orbán Viktor a félelmekre épít. Összehívják a saját polgármestereiket, akiket azzal fenyegetnek, hogy derékba törik a pályájuk, ha a településükön nem lesz meg az ötven százalékos részvétel. Eközben "álnok és hazug módon" azt mondja a nagy nyilvánosság előtt, hogy a baloldali vezetésű települések Zuglótól Salgótarjánon át Szegedig már azon gondolkoznak, hogy hova fogják betelepíteni a menekülteket - mondta a politikus.

A miniszterelnök arra számít, hogy ezt a kampányt tovább fokozni már nem lehet, a népszavazást következő másfél évben neki már csak rosszabb lehet - folytatta érvelését. Véleménye szerint ezért Orbán Viktor egy világos forgatókönyvet rakott össze magában, amelynek az az első lépése, hogy ezzel a "félelem és gyűlöletkampánnyal" új politikai közösséget épít.

Ha ez a közösség többségbe kerül október 2-án, akkor az alapot fog adni ahhoz, hogy a jövő év elején előrehozott választásokat tartsanak - jelentette ki.

Orbán Viktor érti, hogy ezzel a kormányzással már soha nem fogja visszaszerezni a kétharmados hatalmat, és 2018-ban akár a többsége is veszélybe kerülhet, ezért előre menekül, és azt mondja majd, hogy a népszavazási többséget változtassák át parlamenti többséggé - közölte Gyurcsány Ferenc.

Aki nem kívánja, hogy a Fidesznek újra kétharmada lehessen, annak segítenie kell, hogy megállítsák és megbuktassák a miniszterelnököt - jelentette ki.

Aki Orbán Viktor bukását akarja, aki szerint Magyarországnak új politikai irányra van szüksége, az otthon marad - szögezte le.

A Demokratikus Koalíció régóta azt mondja, hogy a népszavazás nem a menekültekről szól, hanem arról, hogy hol lesz a helyünk Európában. Ha nincs Európa, akkor marad Moszkva, vagy Ankara - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, hangsúlyozva: a magyarok többször is megtapasztalták, hogy Oroszországból nem a szabadságot segítő kéz, hanem a szabadságot letörő akarat érkezik.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy 2011-ig respektálta Vlagyimir Putyin erőfeszítéseit, de az orosz elnök tettei ma már fenyegetést jelentenek Magyarország számára.

Oroszország a destabilizált, marakodó Európában érdekelt, ebben pedig a legjobb szövetségese az a magyar miniszterelnök, aki "Putyin szálláscsinálójává szegődött" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×