eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

A nemzetállamok megerősítését képviseli a pozsonyi uniós csúcson a kormányfő - a nap hírei

Mintegy 2.500 milliárd forintos közútfejlesztésről döntött a kormány. Felülvizsgálja a közmunka rendszerét a kormány.

Nagy-Britannia vezetői nélkül tartanak informális csúcstalálkozót pénteken a tagországok az Európai Unió jövőjéről Pozsonyban. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke meghívólevelében három fő célt jelölt meg a csúcsra. A többi között azt kezdeményezte, hogy ne a brit kilépés legyen a központi vitatéma. Orbán Viktor kormányfő a nemzetállamok megerősítését képviseli majd a visegrádi országokkal együtt a pénteki, pozsonyi uniós csúcstalálkozón.

A hitelesség visszaszerzését nevezte Brüsszel legfontosabb feladatának a magyar köztársasági elnök az európai államfőket tömörítő Arraiolos-csoport bulgáriai találkozóján. Áder János szerint csak így akadályozható meg, hogy tovább csökkenjen az uniós intézmények iránti bizalom.

Mintegy 2.500 milliárd forintos közútfejlesztésről döntött a kormány. 2022-ig 81 főút újulhat meg és mintegy ezer kilométer új négysávos autóút és autópálya épülhet hazai és európai uniós forrásokból - jelentette be Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet emellett 1.100 milliárd forintot szán vasútfejlesztési programra. A tárcavezető beszélt arról is, hogy 2018-ig összesen 80 milliárd forinttal támogatja a kormány a Pest megyei településeket.

Az ország versenyképességének növeléséért szükségesnek tartja a vasúti infrastruktúra fejlesztését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter egy budapesti szakmai rendezvényen hangsúlyozta: a cél, hogy Magyarország Közép-Európában megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen legyen logisztikai szempontból.

Magyarország jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy egységesen csökkentse az általános forgalmi adót - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Heti Válasznak adott interjúban hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a munkát és a jövedelmeket érintő terhek csökkentése mellett a szükséges forrást a fogyasztás adóztatásával kell továbbra is beszedni. A tárcavezető kitért arra is, hogy felülvizsgálja a közmunka rendszerét a kormány, hogy érdekeltté tegye a munkaerőpiacra való visszatérésben a közfoglalkoztatottakat.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Joint Venture Szövetség. A szervezet által képviselt mintegy 200 cég között megtalálhatók a legnagyobb hazai vállalatok és a legkisebb vállalkozások is. A cégek árbevétele meghaladja a 11 ezer milliárd forintot és csaknem 100 ezer embert alkalmaznak.

Több mint 100 civil és szakmai szervezet részvételével hirdetett fórumot szeptember 21-re a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa. Persányi Miklós szerint a tervezett állapothoz képest is tovább lehet növelni a zöldfelületet.

Szakmai konzultációt kezd a következő hetekben a Magyar Orvosi Kamarával az egészségügyért felelős államtitkárság a megújuló törzskarton-rendszerről. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról is beszélt: azt szeretnék, ha a jövőben a háziorvosok nagyobb szerepet kapnának a népegészségügyi helyzet javításában.

Honvédelmi- és haderő-fejlesztési program indul a 2016 és 2026 közötti időszakban növekvő honvédelmi költségvetésből. Simicskó István honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt szólt arról is, hogy januártól indul az új, területvédelmi alapon felépülő önkéntes tartalékos rendszer.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×