eur:
395.07
usd:
371.79
bux:
66249.41
2024. április 16. kedd Csongor

Nem kormányt akar buktatni a Tanítanék mozgalom - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány nem engedte el a Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ volt vezetőjének a kezét. Nem a kormánybuktatás, hanem az oktatási rendszer megváltoztatása a céljuk – nyilatkozta a Tanítanék mozgalom vezetője a Magyar Időknek. Szociális munkások kerülhetnek hamarosan az óvodákba és az iskolákba – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány nem engedte el a Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ volt vezetőjének a kezét: Marekné Pintér Aranka ugyanis feladatokat kapott a Zánkai Gyermektáborban, amely éppen most kerül át az államtól egy állami alapítványhoz. A volt Klik vezető tábor az irányításában és a szakmai munka megtervezésében vesz részt 2016 júniusától.

Nem a kormánybuktatás, hanem az oktatási rendszer megváltoztatása a céljuk – nyilatkozta a Tanítanék mozgalom vezetője a Magyar Időknek. Pilz Olivér hangsúlyozta: mindenkivel hajlandók tárgyalni, aki nem szélsőséges, mivel úgy látják, hogy a mostani kormánnyal már nem tudnak érdemben együttműködni. A Tanítanák Mozgalom szerint a jelenlegi kormány az oktatásügyben eddig nem ért el eredményeket.

Szociális munkások kerülhetnek hamarosan az óvodákba és az iskolákba – tudta meg a Magyar Nemzet. Az intézkedés célja az lesz, hogy kiszűrjék a veszélyeztetett gyermekeket, és fejlesszék a szociális és kulturális hátrányokkal küzdőket. A szakemberek szerint ez mérföldkő lehet a gyermekvédelem megerősítésében. A rendszer elindításához szükséges pályázatot 1,7 milliárd forintos kerettel a napokban írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Széchényi 2020 program keretében.

Egyelőre egyetlen társaság sem kapott engedélyt a nemzeti otthonteremtési közösség, a nok megszervezésére – értesült a Magyar Idők. A Magyar Nemzeti Bank a lapot arról tájékoztatta, hogy eddig még nem is érkezett hozzájuk ez irányú kérelem. Az, hogy mikor és milyen számban érkezhetnek be engedélykérelmek, az adott piacon tevékenykedni kívánó szereplők döntésétől függ – közölték.

A Népszabadság arról ír, hogy kideríthetetlen, kinek kellett volna bejelentkezni és tagdíjat fizetni a nemzeti agrárkamarának. A lap úgy tudja, hogy több ezer cég kapott indokolatlanul felszólítást. Azt viszont még a 400 ezer tagot számláló Magyar Agrár, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamaránál sem tudják, hogy hány cég és magánszemély értette félre a regisztrációra és tagdíjfizetésre szóló felhívásukat, és fizette be az agrárkamarai tagdíjat feleslegesen. A cégek között ugyanis szép számmal vannak olyanok is, amelyek egyáltalán nem végeznek agrártevékenységet.

A Magyar Nemzet elúszik a hazai hal címmel közöl cikket. A lap azt a problémát járja körül, ami már Orbán Viktor miniszterelnöknek is meglepetést okozott: hogy gyakorlatilag alig lehet magyar halat kapni a magyar tenger partján, vagyis a Balatonnál. Több szakértő is felveti azt, hogy a kormányon a sajtá törvénye fogott ki, és a kabinetnek ismét engedélyeznie kellene a kereskedelmi célú halászatot.

Újabb, a 2024-es nyári olimpiát érintő fordulatról közöl cikket a Portfolió. A Róma polgármesterét adó olasz Ötcsillag Mozgalom ugyanis tegnap tartotta pártgyűlését, ahol ismét felvetették, hogy a világváros ne pályázza meg a 2024-es olimpia megrendezését. Róma polgármestere kezdetben még hajlott arra, hogy induljanak a rendezés jogáért, most azonban nem kizárt, hogy a városvezető ezt feladja, és igazodik a párt országos irányvonalához.

Újabb adalékkal egészíti ki az informatikus hiány okait fejtegető cikkeket a Pénzcentrum. Egy tanulmányt idéznek, amely szerint a közoktatásban nincs is valódi informatikaoktatás – ez alól csak az informatikai szakközépiskolák a kivételek. A szakemberek szerint azért is nehéz informatikai és műszaki pályára terelni a fiatalokat, mert sokszor pedig a matematika- és a fizikatanárok sem tudják átadni a szükséges szemléletet.

A magyarországi kiskereskedelmi lánc terjeszkedéséről és ezen piaci szegmens élénküléséről ír a Napi.hu. Példaként említik, hogy a főváros a 11. kerületében több új üzlet nyílt meg, illetve nyílik meg rövidesen, de van olyan üzletlánc, amely pár év alatt 20 új kereskedelmi egység megnyitását tervezi. Bővebbet minderről az Üzleti Reggeli 9 óra után kezdődő műsorában hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×