eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ipsos: Sötéten látják a migrációs kérdést a magyarok

A világ nagy részét kellemetlenül érinti a bevándorlás - ez derül ki az Ipsos nemzetközi tanulmányából, amelyet a migrációról és a menekültválságról 22 ország 65 év alatti felnőtt lakosának megkérdezésével készített. A kutatás szerint a legtöbben a közszolgáltatásokra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Tízből hat válaszadó úgy véli, a terroristák menekültnek álcázzák magukat és tízből négyen szeretnék teljesen lezárni a határaikat. Bizonyos államokban, Magyarországon is, különösen negatív álláspontok rajzolódnak ki - derül ki a felmérést ismertető közleményből.

A nemzetközi kutatás eredménye szerint a legtöbb államban úgy vélik a válaszadók, hogy az elmúlt 5 év során emelkedett a bevándorlók száma. A magyarok 85 százaléka érzi ezt. Kevesen gondolják, hogy pozitív hatása is van a migrációnak, a magyarok mindössze 6 százaléka válaszolta ezt - derül ki a közleményből.

A felmérés szerint a legtöbben a közszolgáltatásokra, a gazdaságra és a munkaerőpiacra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Nemzetközi átlagban 44 százalék szerint nehezebb állást találni a bevándorlók miatt és 40 százaléknyian vélik, hogy a magasabb végzettségű bevándorlók mérsékelni tudnák a munkaerőhiány kihívásait. A bevándorlás a magyarok 57 százaléka szerint ró terhet a közszolgáltatásokra. Honfitársaink 41 százaléka válaszolta, hogy a migránsok jelenléte negatív hatással van a munkaerőpiacra és 33 százaléknyian vélik úgy, hogy a képzett bevándorlóknak esélyt kell adni az elhelyezkedésre.

A kulturális hatások vonatkozásában tízből hárman állítják, hogy a migránsok érdekesebb lakóhellyé tették hazájukat. Magyarország ebben a kérdésben a 22 állam listáján utolsó előtti helyen áll, 13 százalékos említési aránnyal - olvasható a nemzetközi felmérésről szóló közleményben.

Tízből négyen lezárnák a határokat, s tízből hatan hiszik, hogy a terroristák menekülteknek álcázzák magukat.

A magyarok az átlagosnál jobban félnek: 55%-nyian zárnák le határainkat, míg 72% aggódik az álcázott terrorizmus miatt. A bevándorlás mögött gazdasági okot vagy a szociális, egészségügyi, oktatási intézményrendszer igénybevételének motivációját feltételezik sokan világszerte, ahogy nálunk is 62%-nyian.

Az európai országok lakóinak négytizede bízik az integrációban. A magyarok körében 44%-nyian derűlátók e tekintetben.

Bobby Duffy, az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője:

„A migráció globális ügy. Kevesen nyugodtak a tömeges bevándorlás hatásai miatt. A 22 vizsgált állam egyikében sincsenek többségben, akik szerint pozitív lenne a következmény hazájukra nézve, de azért megoszlanak a vélemények. Erőteljes ellenállás rajzolódik ki Törökországban, Olaszországban, Magyarországon és Oroszországban. Korántsem mondható egyértelműen elutasítónak a nemzetközi megítélés, de kisebbségben vannak, akik szerint a migrációval gazdagabb lett országuk. Bár a menekültválság sok európai és környező államot érintett az elmúlt években, nincs ezzel kapcsolatban túlnyomó negatívizmus. Bizonyos helyeken fokozódott az aggodalom, de 22 ország átlagában stabilnak mutatkozott a migráció megítélése az elmúlt 5 esztendő során.”

*Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Franciaország, India, Japán, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szaúd-Arábia, Törökország és az USA

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×