eur:
388.51
usd:
361.44
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Orbán Viktor az Európai Bizottságot hibáztatja – a nap hírei

Az Európai Bizottságot hibáztatja a kontinens válsága miatt Orbán Viktor miniszterelnök. Rövid távú programot dolgoz ki a strukturális munkanélküliség kezelésére a kormány. Szerdán veszi át a miniszterelnöki tisztséget Theresa May brit belügyminiszter.

Az Európai Bizottságot hibáztatja az Európai Unió válsága miatt a miniszterelnök. Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban azt kérte a tagországoktól: vegyék vissza a hatalmi jogköröket Brüsszeltől. A kormányfő a bizottság hibáinak egyik bizonyítékaként említi, hogy Nagy-Britannia lakossága megszavazta az ország kilépését az unióból. Szerinte veszélybe került a két legjelentősebb európai vívmány: a közös valuta és az egységes belső piac. Orbán Viktor hozzáteszi: azzal, hogy Magyarország lezárta határait a migránsok előtt, segített megmenteni az európai modellt és életmódot.

Rövid távú, átmeneti nehézségeket kezelő programot dolgoz ki a strukturális munkanélküliség kezelésére a kormány - mondta a nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor hozzátette: a magyar kiskereskedelmi forgalom csaknem 3 éve folyamatosan növekszik, ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a fogyasztás húzza, hatással van rá az export, az ipari teljesítmény, az európai uniós források hatékony felhasználása, és az ágazatok jó eredménye.

Stratégiai megállapodást kötött a szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft.-vel a kormány. A cég 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti kapacitásait és dolgozóinak létszámát 2018-ig. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 69. stratégiai megállapodás aláírásakor kiemelte: a kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénz-támogatást ad a beruházáshoz. A cég a kutatás-fejlesztésben és gyártásfejlesztésben is részt kíván vállalni.

Stratégiai megállapodást kötött a Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium. Az együttműködés célja, hogy segítse a mikro-, kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutását és beruházásaik sikeres megvalósítását- közölte a pénzintézet. 2020-ig minden eddiginél kedvezőbb kondíciók mellett, sok százmilliárd forint uniós fejlesztési forrást hívhat le a kkv-szektor, azonban a támogatási- és hitelkérelmek fele formai és egyéb hiányosságok miatt hiúsul meg, ezért azok megfelelő minőségű és szabályszerű előkészítése érdemben javíthatja a vállalkozók forráshoz jutási esélyeit.

A visegrádi négyek szerepének felértékelődésére számít a brit uniós kilépéssel az Országgyűlés külügyi bizottsági elnöke. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a visegrádi országcsoport kezdeményezésére a közös gondolkodást erősítené egy parlamenti közgyűlés létrehozása. Emellett komoly ösztönzésnek nevezte a brit uniós népszavazás eredményét Brüsszel számára. Úgy fogalmazott: a britek várható kilépése esélyt jelenthet a közösség számára a változtatásra.

Lengyelország újabb kontingenst küld Magyarország határvédelmének támogatására - jelentette be a lengyel tárcavezető a visegrádi országok belügyminisztereinek varsói tanácskozása után. Az ajánlat részleteiről később egyezet a magyar szaktárcával a lengyel kabinet. Pintér Sándor miniszter elmondta: Magyarország a július elején életbe lépett új határvédelmi rendszer betartása és nemzetközi érvényesítése érdekében fordult újabb segítségért visegrádi partnereihez.

Csúcsértekezletet tartanak jövő héten a visegrádi csoport kormányfői Varsóban. A soros elnökségi tisztséget betöltő Lengyelország kormányfője arról beszélt: a résztvevők a többi között az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek. Beata Szydlo úgy fogalmazott: Brüsszelnek mélyreható reformra van szüksége. A lengyel belügyi tárca vezetője a V4 belügyminisztereinek varsói találkozója után kérdésre válaszolva elmondta: a menekültválság kezeléséről és a határvédelemről is szó lesz a jövő csütörtökre tervezett konferencián.

Szerdán veszi át Theresa May brit belügyminiszter a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. A kormányfő bejelentette, hogy akkor tájékoztatja hivatalosan távozásáról II. Erzsébet királynőt, és aznap estétől Theresa May lesz az új kormányfő. A politikus lett az egyetlen jelölt a Konzervatív Párt vezetői tisztségére is, miután visszalépett a jelöltségtől Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit uniós tagságról tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát.

Induló innovatív vállalkozások és a városfejlesztési beruházások ösztönzésére szolgáló pénzügyi szabályozást fogadott el az Európai Bizottság. A rendelkezés megkönnyíti a hozzáférést a finanszírozási eszközökhöz, például kölcsönökhöz, garanciákhoz és részvényekhez. A testület a 2014 és 2020 közötti időszakban arra kívánja ösztönözni a tagállamokat, hogy az európai beruházási terv céljaival összhangban duplázzák meg a kölcsönök, garanciák és részvények kibocsátásával finanszírozott beruházásaikat az európai strukturális és beruházási alapok közvetítésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×