eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Teljes kórházi épületeket akar megújítani a kormány

Mintegy 1 milliárd forint Európai Uniós forrásból korszerűsítették energetikailag az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet három épületét. A megújult intézményrész átadási ünnepségén Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az Egészséges Budapest Program keretében a következő években, kormányzati forrásból budapesti kórházak fejlesztéseként teljes épület rekonstrukciók várhatóak.

Poór Gyula, az ORFI főigazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: az intézet elmúlt 15 évben adósság nélkül működik, így konszolidációs támogatásban a kórház nem részesült, tehermentesítette ezzel a magyar államot. Az Európai Uniós pénzből megvalósult beruházástól pedig 40 százalékos energiaköltség csökkenést vár a főigazgató.

„Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert KEOP 5.6.0. pályázat révén az elmúlt hónapokban az intézetben energiaracionálási munkálatok folytak, ami három épületben a nyílászárók teljes cseréjét, a fűtésrendszer és a világítás korszerűsítését, valamint épület- és tetőszigetelés elvégzését foglalta magában. A beruházás összköltsége bruttó összegben több mint 900 millió forintot tett ki” - mondta az ORFI főigazgatója.

Poór Gyula az intézmény hosszú távú céljaikról is beszámolt és a kormányzat segítségért kérte az intézet dunai homlokzatának felújítására.

„A továbblépést olyan égetően szükséges feladatok megoldása jelenti, amelyekhez kormányzati támogatásra van szükség, mivel azok meghaladják a lehetőségeinket. Az egyik ilyen az intézmény egyes régi – részben műemléki – épületeinek rendbehozatala. Az épület elöregedett, Duna-parti oldalát nem tudtuk rekonstruálni. A budapesti panorámát meghatározó, és a Világörökség részét képező Duna-parti homlokzat és a tetőszerkezet sürgős felújítására az ORFI rekonstrukciós és fejlesztési tervének első ütemeként célzott kormányzati támogatást kérünk. A másik alapvető gondunk abból fakad, hogy 2011-ben saját erőből is – nem kormányzati támogatásból – beszerzett csúcstechnológiájú MRI-készülékünkkel pillanatnyilag a saját betegeinken kívül 27 budapesti kórház részére végzünk vizsgálatokat, ami az ambuláns kapacitásunkat messze túllépte, és a saját járóbeteg-szakambulancia elszámolását is ellehetetlenítette” - jelentette ki Poór Gyula.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár üdvözölte, hogy az intézet menedzsmentje hosszú távú tervekben gondolkozik az intézmény fejlesztésén, mindezt tartható költségvetés mellett. Az államtitkár hozzátette az Egészséges Budapest Program keretében a kormány is támogatja a budapesti kórházak fejlesztését a jövőben.

„A kormány érzékelte azt, hogy elmaradt Budapest fejlesztése a vidékhez képest, ezért hazai forrásból lesz majd lehetőség fejleszteni az intézményeket. Ne csak szigetelésben gondolkozzunk, nyílászáróban vagy kazánházban, hanem egy teljes épületrekonstrukciót lehessen végrehajtani, és miután az EU-s lába azt nem teszi lehetővé, tegyük hozzá azt a kormányoldalnyi pénzt, ami ahhoz kell, hogy teljes egészében megújuljon” - fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügyi béremelésről is beszélt. Elmondta, hogy a bértábla tartalmi elemei a héten jelennek meg, és a jövőben próbálják a kórházi személyzet azon tagjainak, akik nem egészségügyi szakdolgozók is a bérét rendezni, illetve a védőnők bérkonszolidációjáról sem feledkeznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×