INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

inforádió

belföld

apák napja

Az apa is nagyon kell a gyereknek - Ma van Apák Napja

Infostart / InfoRádió

Június harmadik vasárnapja Apák Napja. Itthon még mindig nagyon sokan gondolják úgy, hogy az apák feladata a kizárólag család anyagi fenntartása - mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője.

Valamilyen oknál fogva a fejünkben a családról egy túlzottan anya-gyermek centrikus modell él. Ez nem felel meg a valóságnak. Egy család akkor család, ha az apa is ott van, részt vesz a napi tevékenységben, a gyermeknevelésben. A gyermek számára teljesen egyértelmű, hogy az apával ugyanolyan minőségű kapcsolatnak kell kiépülnie, mint az anyával” - hangsúlyozta Léder László pszichológus

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője elmondta: „régebben kevesebb volt az olyan együttélés, amikor az apának egy távoli helyen kellett reggeltől estig dolgoznia, sokkal több volt a családi vállalkozás, főleg az agráriumban. Nagycsaládi együttélési modell volt, de mindenképpen látták egymást, hatással voltak egymásra. Modern jelenség, hogy akár az anya is, de az apa mindenképp reggel elindul és este ér haza, arról nem is beszélve, ha egy másik országban dolgozik.”

Léder László úgy véli, a helyzetet finomítani lehet, az igazi megoldás az lenne, ha a rendszerek változnának. Például az a nagyon rossz működési mód, hogy egy kisgyerekes családnál az édesanya kiszakad a munkaerőpiacról és nehezen is jut vissza, a fiatal apa pedig sokat dolgozik, többet, mint kellene. Mindenki életében van mozgástér – fűzte hozzá a pszichológus.

A fejekben is muszáj lenne változást elérni, hogy belássák az érintettek, hogy nagyon fontos az apa foglalkozzon a gyerekeivel, több időt legyen a családjával. Ki kellene lépni a mókuskerékből, azért is, mert a fiatal apák nagyon rizikós életmódot élnek. A harmincas években általában még nincsenek egészségügyi tünetek, viszont ez nagyon hamar elromolhat, akkor pedig az egzisztencia is sérül” - emelte ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője.

Kapcsolódó hang

Az apa is nagyon kell a gyereknek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018