INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

hírek

inforádió

belföld

Mi lesz a háromezer utcára kerülő köztisztviselővel?

InfoRádió

Érdekegyeztetés keretében vár választ a kormánytól a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, hogy hány munkavállalót bocsátanak el az állami intézmények átszervezésekor. A Miniszterelnökséget vezető miniszter legalább háromezer embertől válna meg.

„Hivatalosan, érdekegyeztetés keretében tesszük fel azt a kérdést, hogy hány ember kerül utcára. Mi nem egy átlagszámot szeretnénk hallani, hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyek azok a feladatok az intézményekben, amelyeket nem kívánnak ellátni a jövőben az adott szervezeti keretben, és tudni szeretnénk az ehhez rendelt létszámot” - mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Hozzátette: a létszám felettivé vált dolgozókat életkor és közszolgálati jogviszony szerint csoportosítva szeretnék ismerni.

„Mi a háromezer főt konkrét számok keretében szeretnénk látni, az átlagszámmal nem tudunk mit kezdeni” - hangsúlyozta Boros Péterné.

Bár a miniszter ígérete szerint a munkaadókat támogatnák abban, hogy elbocsátott állami alkalmazottakat foglalkoztassanak, ez nem jelenti azt, hogy a dolgozók könnyen elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon.

„Ne gondolja senki, hogy egy speciális szakismeretet igénylő állami végzettség könnyen konvertálható bármely versenyszférás munkakörbe. Ezt előbb meg kell vizsgálni. Szeretnénk tudni pontosan, hogy ezeknek az embereknek mi lesz a sorsuk, meg kell őket vizsgálni a státuszukban, végzettség szerint és meg kell találni a megfelelő eszközöket a probléma kezelésére” - fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Boros Péterné szerint mindezt a leépítés munkáltatói felelőssége keretében kell megtenni.

„A kormányzatnak jogi kötelezettsége is van, dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedésekkel kapcsolatban további felelősséggel tartozik. Nem hiszem, hogy jó üzenet lenne kilökni az utcára 3 ezer embert azzal, hogy menjen mindenki világgá és oldja meg a saját sorsát. Szerintem az a tisztességes, ha ebben segítünk, hiszen akkor a jövőben nem úgy fog visszatekinteni az állami szolgálatra, hogy sem jó fizetést, sem megbecsülést nem kapott” - mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak.

Kapcsolódó hang

Mi lesz a háromezer utcára kerülő köztisztviselővel?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018