eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lezárják a Kossuth téri metróállomást

Várhatóan még a nyáron lezárják a Kossuth téri metróállomást, a fölötte álló épület, az egykori MTESZ-székház bontása miatt - mondta az InfoRádiónak a Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre-program vezetője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan meddig marad lezárva a metrókijárat.

Bár a Kossuth tér felújításának, a parlament tervezőjéről Steindl Imréről elnevezett programja keretében korábban csupán a rekonstrukciója szerepelt a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége egykori székházának, így egy ötletpályázatot is kiírtak a metrókijárat fölötti saroképület homlokzati átalakítására, mára biztossá vált, hogy lebontják tér többi épületétől teljesen eltérő ingatlant. Wachsler Tamást, a Steindl Imre-program vezetőjét hallják.

"Az épület sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy elsőre látszott, olyan statikai problémák vannak, amik egyrészt a rossz anyaghasználatból, másrészt tervezési hibákból adódnak, amik miatt az épület jelenlegi szerkezetének a megtartása nagyjából-egészéből annyiba kerülne, mint egy új szerkezetnek a felépítése" - mondta a Steindl Imre-program vezetője. 

A metrókijárat fölötti épület bontása, illetve oda egy új irodaház felhúzása több kellemetlenséggel is jár – tette hozzá Wachsler Tamás.

"Biztos, hogy legalábbis a bontás idejére a metróállomást le kell zárni, azon egyszerű oknál fogva, mert senki nem meri vállalni a felelősséget, még a legnagyobb gondosság mellett eljárva sem, hogy ha ilyen nagyméretű betonelemek bontása zajlik, akkor alatta emberek közlekedjenek."

Arra, hogy ez mikor lehet esedékes, a Steindl Imre program vezetője a következőket mondta:

"Nagyon rövidesen meg kell kezdődnie a bontásnak, remélhetőleg még a nyár folyamán, esetleg az ősz legelején és be kell fejeződni még az idén."

A bontás várható idejéről azonban Wachsler Tamás nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, jelenleg a megbízott tervezők még az új tartalomnak megfelelő bontási terven dolgoznak, ennek elkészültével lehet megbecsülni, hogy meddig maradhat zárva a Kossuth téri metróállomás.

A bontást követően, az új irodaház kialakításakor várhatóan Hültl Dezső eredeti terveit veszik alapul, amelynek értelmében a tér déli oldalán található három épületnek közös a homlokzata, így egységessé válhat a tömb arculata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×