eur:
393.87
usd:
369.12
bux:
65842.8
2024. április 23. kedd Béla

Fürjes Balázs: Havi 1 korsó sörbe kerülne nekünk az olimpia

Megtérülő vállalkozás Budapest számára a 2024-es olimpia megrendezése - mondta az egyes kiemelt budapesti kormányzati fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője. Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 400 milliárd forintos támogatást ad a rendezéshez.

„Ennek az összegnek még kétszeresét kell az olimpiára fordítani a költségvetésből, megtérülő befektetésként. 7 év telik el a döntés és az olimpia között – 2017 szeptemberében döntenek és 2024 nyarán kell olimpiát rendezni. Tehát 7 éve van a felkészülésre annak, aki a jogot megkapja. Ha Magyarország kapja ezt a lehetőséget, akkor 7 év alatt annyi a befektetést kell a magyar költségvetésből erre fordítani, hogy minden magyar állampolgárra havonta 1 korsó sörnyi kiadást, 6-700 forintot kell erre fordítani a költségvetésnek” - mondta a kormánybiztos.

Hozzátette: évente a magyar költségvetés 0,5 százalékát kell olimpiai kiadásokra fordítani és a gazdasági tanulmányok azt támasztják alá, hogy ennek a háromszorosa lesz bevételi oldalon.

„Több mint százezer munkahelyet teremtene az olimpia és a jövedelmek is emelkednének a megnövekedett munkaerő-piaci kereslet miatt. Komoly jövedelemtöbblet keletkezne a lakosságnál, a vállalkozói szférában, illetve járulékokból, adókból az államháztartásban is, ami a kiadásoknak körülbelül a háromszorosára rúgna. Tehát a gazdaságos olimpia jegyében ez egy megtérülő vállalkozás lenne” - hangsúlyozta Fürjes Balázs.

A kormánybiztos szerint az olimpia garanciát jelent. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlása és elvárása, hogy kizárólag olyan olimpiai tervek készülhetnek, amelyek a főváros, Budapest és Magyarország olimpiától független közép- és hosszú távú terveibe illeszkednek.

„Ezek azt teszik lehetővé és biztosítják, hogy végre-valahára olyan budapesti fejlesztések is megvalósulhatnak, amelyekről évtizedek óta beszélünk, de valahogy mindig elmaradnak, hátra sorolódnak, késnek, csúsznak vagy halasztódnak. Ilyen például a Galvani híd. Budapesten körülbelül 20-30 évente szükség van egy új híd építésére. 1994-ben átadták a Rákóczi hidat – „leánykori” nevén a Lágymányosi hidat - , 2006-ban pedig északon a Megyeri hidat. Most délen a Galvani hidat kellene megépíteni, ez az M1-es és M7-es bevezető szakaszát Pesten a Jászberényi úttal, a 31-es úttal és természetesen Csepellel kötné össze” - fogalmazott a kormánybiztos.

Fürjes Balázs elmondta: ez a beruházás olimpiától függetlenül szükséges, előbb-utóbb mindenképpen meg kell építeni, de ha lesz olimpia, akkor biztosan megépül 2024-ig.

10 milliárdos nagyságrendű beruházásról van szó, amely égetően szükséges Budapesten, hogy a dél-budai, dél-pesti és csepeli városrészek közötti kapcsolatot jobbá tegye és létrehozza.

Rövidesen már csak a belső munkák zajlanak majd a Dagály úszóarénában - mondta az egyes budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos. Fürjes Balázs beszélt arról is, hogy milyen ütemben történik majd a Császár-Komjádi uszoda felújítása.

„A Dagály belső munkálatai már elkezdődtek, a nyár végétől kizárólag a belső munkákra koncentrálunk. Teljesítjük, amit vállaltunk, ma már senki sem kételkedik benne, hogy a Duna-parton egyre jobban látható épület el fog készülni 2017 tavaszára. Sőt én abban bízom, a titkos tervünk az, hogy 2016 végére befejezzük az építkezést, hogy tesztelni lehessen az elektromos gépészeti rendszereket és medencéket” - számolt be az építkezésről Fürjes Balázs.

A kormánybiztos elmondta, hogy ez a legnagyobb beruházás, de fel kell építeni a Batthyány téren az óriástorony-ugró verseny helyszínét is.

„Ez egy ideiglenes helyszín lesz 2017. nyarán, ahol 27 méter magasról, egy acélszerkezetű toronyról, egy 10x10-es medencébe vetik le magukat a műugrók. De nagyon alapos felújítást kap és edzéshelyszín lesz a világbajnokság alatt a Komjádi Uszoda is, ezért 2016. szeptembere és 2017. tavasza között majd döntően a Palatinust kell használniuk az ott edző úszóknak. Felújítjuk a Hajós Alfréd Uszodát és a Széchy Uszodát is. Felépül a Dagály és a Parlament között egy kerékpáros-gyalogos sétány a Duna-parton. Angyalfölddel közösen megépül a Forgách utcai metrómegálló és a Dagály Uszoda között egy gyalogos sétány zöldfelülettel, játszóterek és parkok épülnek a környezetében” - részletezte a beruházásokat a kormánybiztos.

Kiemelte: felújítjuk a Dagály strandfürdőt is.

„Igyekeztünk úgy ütemezni a munkálatokat, hogy Budapest népszerű strandfürdője a lehető legkevesebb ideig legyen zárva. Láthatja mindenki, hogy óriási építkezés folyik, de a mai napon is használható a strandfürdő. A nyári szezont végig tudják csinálni és 2016. októberétől a világbajnokság végéig kell majd bezárnunk” - mondta Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×