eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A szénhidrát többet nyom, mint a zsír

Tanulmányok támasztják alá, hogy a zsírszegény étrend helyett a szénhidrát-csökkentett étrenddel lehet komoly eredményeket elérni egy diéta során - mondta az InfoRádiónak Dr. Pados Gyula. A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy Angliában komoly vitát váltott ki egy tanulmány, mely szerint nem elengedhetetlen a zsírbevitel csökkentése.

Pados Gyula elmondta, a Harvard Egyetem húsz éven keresztül vizsgálta, mitől alakul ki elhízás. Azt találták, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása hizlal leginkább.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke hozzátette, ezután az orvostudományban is jöttek az összehasonlító vizsgálatok. Azonos kalóriabevitel mellett figyelték, hogy a low carb - alacsony szénhidráttartalmú ételek vagy a a low fat – alacsony zsírtartalmúak fogyasztása mellett többet fogyni.

„Az derült ki, hogy átlagosan négy kilóval többet lehet fogyni az alacsony szénhidráttartalmú diétával, mint az alacsony zsírtartalmúval” - mondta el Pados Gyula.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke kifejtette: „a glikémiás index azt jelenti, hogy ha 100 százaléknak vesszük a cukrok felszívódását, akkor ezzel a sebességgel lehet mérni a különböző ételek felszívódását. Ebből kijött, hogy például a krumplipüré majdnem százszázalékos gyakoriságú, a krumpli, a rizs és a tésztafélék magas glikémiás indexű besorolást kaptak. Kevés bennük a rosttartalom, gyorsan felszívódó, finomított lisztekkel variált szénhidrátokat tartalmaznak.”

Pados Gyula hozzáfűzte, nem magas a glikémiás indexe a hüvelyeseknek, a zöldségeknek és a teljes őrlésű gabonaféléknek.

Kiderült az elmúlt öt évben, hogy a gyümölcsben lévő gyümölcscukor, a fruktóz éppen úgy zsírsavakká alakul a májban, mint a glükóz, ezért az édes gyümölcsöket - szőlő, banán, édes őszibarack –, és a tiszta gyümölcsitalokat is korlátozni kell – hívta fel a figyelmet a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

„Összefoglalva tehát három fontos pillér van: a fehér kenyér, krumpli, tészta csökkentése, az édes gyümölcsök és -italok csökkentése, valamint a kalóriabevitel csökkentése, nőknél 1200, férfiaknál 1500 kalóriára” - hangsúlyozta Pados Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×