eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József

Nyáron sem maradnak meleg étel nélkül a rászoruló gyermekek

Tavaly három és félszeresére nőtt az ingyenes étkeztetésben részesülő gyerekek száma - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly hozzátette: idén a nyári szünetben is garantálják a napi egyszeri meleg étkezést a rászoruló gyerekeknek. A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke azt mondja: a számok és az összeg stimmel, de tavaly nem volt zökkenőmentes az állami támogatás lehívása.

Tavaly három és félszeresére nőtt az ingyenes étkeztetésben részesülő gyerekek száma – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly hozzátette: idén a nyári szünetben is garantálják a napi egyszeri meleg étkezést a rászoruló gyerekeknek. A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke azt mondja: a számok és az összeg stimmel, de tavaly nem volt zökkenőmentes az állami támogatás lehívása. Seres Gerda összeállítása.

Idén a nyári szünetben is meleg ételhez jutnak majd a rászoruló gyerekek – ígéri a kormány. Czibere Károly államtitkár az M1 reggeli műsorában azt mondta: 320 ezer gyerek jut térítésmentesen az iskolai, óvodai étkezéshez.

„Tavaly a hatévesnél fiatalabbaknál sikerült jelentősen kibővíteni az ingyenesen étkezők körét, amely így 92 ezerről 320 ezerre, 3,5-szeresére növekedett. A következő lépésben ez évtől az volt a cél, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek a szünetekben is hozzájussanak a meleg ételhez. Sikerült biztosítani, hogy az érintett gyermekek mind a négy szünetben hozzájussanak ehhez a támogatáshoz”- hangsúlyozta az államtitkár.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke is azt mondja, hogy láthatóan javult a helyzet, bár az étel minőségével továbbra is sok a probléma. Király Gábor bízik abban, hogy idén nyáron zökkenőmentes lesz az önkormányzatok feladatkörébe utalt szünidei étkeztetés lebonyolítása.

Király Gábor ugyanakkor hozzátette: tapasztalataik szerint sok családnak nehézséget okoz, hogy a szünidőben elvigye a gyermeket az akár több kilométerre fekvő iskolába, vagy központba ebédelni, ezért érdemes lenne elgondolkodni a lehetséges kiszállítás visszaállításán.

Az önkormányzatok többsége most méri fel, hogy hány rászoruló család igényli a nyári étkeztetést, és ennek megfelelően biztosítják az ellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×