eur:
389.35
usd:
361.2
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hoppál: ne feledjük Trianont

A magyarok egymás iránti felelősségéről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára pénteken Pécsen, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen.

"Minden magyar felelős minden magyarért" - idézte Hoppál Péter Szabó Dezső írót a mintegy százötven pécsi középiskolás részvételével zajló eseményen. Közölte: Szabó Dezső kijelentése "96 évvel Trianon után is égető üzenet, mindannyiunk felelőssége".

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává, amelyről az államtitkár azt mondta: "az elmúlt hat évben június 4-ére nemcsak fájdalommal gondolunk, hanem arra erőforrásként próbálunk meg tekinteni". 

Hoppál Péter közölte, a Kárpát-medencében ma is élnek azok, akik sosem kérték, hogy vegyék el a magyar állampolgárságukat, és akik mindennek dacára az utódállamokban is őrzik identitásukat.

"A mi felelősségünk, hogy ne feledjük Trianont, és gondoljunk arra, hogy ők ott kint ma is a jogaikért küzdenek: a szabad szólásért, az önrendelkezésért" - fűzte hozzá.    

Hoppál Péter szólt arról is: az "Európai Unióval kell zászlóra tűzetni" az autonómia kérdését, amely "ha lehetővé válik, akkor Európa közepén végre nem megalázottan kell élniük száz esztendő elteltével a magyaroknak, hanem identitásukat megőrizve, felemelt fővel, autonóm önrendelkezésben". 

Az MTI-hez eljuttatott összegzésben felidézték: 2012-ben hét szomszédos országból egy-egy magyar középiskola tíz-tíz diákja pécsi diákokkal közösen elültetett egy tölgyfát a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Bóbita Bábszínház mellett, a fa gyökeréhez minden magyar területről került föld.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×