INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

a nap hírei

a nap hírei

inforádió

A törökök javítanák a kapcsolatot a németekkel - a nap hírei

InfoRádió

Az egyiptomi stabilitás fenntartását hangsúlyozta rádióinterjújában a miniszterelnök. Továbbra sem támogatta az LMP és az MSZP a kormány terror-veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosítási javaslatát. Az oktatásért felelős uniós biztos szerint nincs olyan tagállam, ahol ne terhelnék súlyos problémák az ágazatot.

Az egyiptomi stabilitás fenntartását hangsúlyozta szokásos reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: az uniónak félretéve kritikáit és előítéleteit mindent meg kell tenni ezért, mert e nélkül a mostani áradat háromszorosával kell szembenéznie Európának.

Továbbra sem támogatta az LMP és az MSZP a kormány terror-veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosítási javaslatát. A Jobbik később alakítja ki álláspontját. A Fidesz felelőtlenségnek tartaná, ha az országnak az ellenzék miatt le kellene mondania a hadsereg terrorfenyegetettséggel szembeni bevethetőségéről. Azt a kormányzati javaslatot az ellenzék is támogatta, amely szerint nem adnának automatikusan adatokat a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok.

A feldolgozásban látja a tejpiac helyzetének megoldását a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István kijelentette: csak nyerstejjel nem lehet piacra menni és áldozni kell feldolgozóüzemek létrehozására. A tej világnapja alkalmából Telkiben tartott rendezvényen az államtitkár hozzátette: az ágazat jelenlegi nehéz piaci körülményeinek megoldását magas piaci értékű termékek előállításában kell keresni.

Kamatmentes hitelt folyósít ősztől a Magyar Fejlesztési Bank családi házak vagy társasházi lakások energetikai felújításhoz. Az országos hitelprogramban rendelkezésre álló 115 milliárd forintos keretből több mint 50 ezer ingatlan újulhat meg. Családi házak esetében legfeljebb 10 millió, társasházaknál lakásonként 7 millió forint igényelhető akár 20 éves futamidőre.

A fenntartási és működtetési kérdések helyett a tartalomfejlesztés lesz a fő téma a köznevelési kerekasztal munkájában a következő hetekben. Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a főbb irányvonalak között említette, hogy sokkal inkább a készségfejlesztésre helyeznék a hangsúlyt az általános iskola első négy osztályában, újragondolnák az óvoda és az iskola közötti átmenetet, illetve kétéves vagy négyéves időszakok végére olyan mérföldköveket határoznának meg, ameddig a diákoknak el kellene jutniuk.

Az oktatásért felelős uniós biztos szerint nincs olyan tagállam, ahol ne terhelnék súlyos problémák az ágazatot. Navracsics Tibor egy debreceni fórumon emlékeztetett arra, hogy az oktatás ügye elsődlegesen nemzeti hatáskörben van, de a brüsszeli bizottságnak is van szerepe az európai perspektíva közvetítésében.

Továbbra is megfelelőnek tartja távozása időzítését az LMP lemondott társelnöke és augusztusban távozó parlamenti frakcióvezetője. Schiffer András az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: kampány-előkészületnél nem lett volna tisztességes a távozás, azért választotta a ciklus felénél a május 31-ét illetve az augusztust, mert most egyfajta holtszezon van a politikában. Hozzátette: azért akart pártpolitikai szinten mindenből kiszállni, mert a tervezett stratégia elvégzéséhez idő kell.

Leadta az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat Kész Zoltán. A független országgyűlési képviselő péntek délelőtt nyújtotta be az aláírásokat tartalmazó íveket a Nemzeti Választási Irodában, azok feldolgozását hétfőn kezdi meg a hivatal, amelynek az ellenőrzésre 60 nap áll rendelkezésére.

A kétoldalú kapcsolatok javítására vár lépéseket Ankara Berlintől, miután a német parlament népirtásnak minősítette az örményellenes mészárlásokat. A török miniszterelnök úgy vélte: a határozat súlyos csapást mért a török-német viszonyra.

Engedélyt kapott a Volkswagen konszern 800 ezer, a dízelbotrányban érintett autó visszahívására és javítására. A német szövetségi közlekedési felügyelet megerősítette, hogy az átalakítás nem befolyásolja a járművek fogyasztási, teljesítmény- és zajkeltési paramétereit.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018