eur:
393.11
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Új vagy felújított a metrókocsi?

Csak egy összeesküvés-elmélet az, amit több lap is tényként kezel, hogy az oroszok felújítás helyett új, eddig raktárban álló szerelvényeket küldtek Budapestre - mondta az InfoRádiónak a BKV metrós szakszervezetének elnöke. Gulyás Attila hozzátette: a BKV projektigazgatóságán meg is tekintette a 3-as metrókocsikat.

Ránézésre ezt vagy ennek az ellenkezőjét nem lehet megállapítani. Az tény, hogy azokból a régi, orosz metrószerelvényekből, amiket kivisznek, nagyon kevés rész megmenthető, újból felhasználható. Nagyrészt új dolgokat kellett beépíteni; a teljes hajtásrendszert, elektronikát, csak a vázszerkezetből lehet kimenteni felújítható anyagot” - mondta el a BKV metrós szakszervezetének elnöke.

Gulyás Attila kiemelte, a felújításnak szinte új jármű az eredménye. Ha szétszednék, kevés régi alkatrészt vagy berendezést lehetne benne találni.

Arra, hogy sokan ezt a felújítást a hazai metrótörténelem legnagyobb trükkjének minősítik, a szakszervezeti elnök nem tudott és akart állást foglalni, és összeesküvés-elméletnek nevezte. Mint mondta, úgy lehetne ellenőrizni, ha valaki figyelemmel kísérné a folyamatot.

Gulyás Attila hozzátette: „úgy tudom, a BKV szakemberei voltak kint a gyártási fázisban, beleláttak a különböző műveletekbe, tehát volt BKV-s szemtanúja, hogyan történt a rekonstrukció.”

Arról, hogy ilyen rövid idő alatt fel lehet-e újítani a metrószerelvényeket, a szakszervezeti elnök úgy fogalmazott, minden kapacitás kérdése.

Attól függ, mekkora gyárban hány embert állítanak a munkafolyamatokra. Az orosz léptékeket ismerve elképzelhető, hogy nekik nem tétel, hogy egy hatkocsis szerelvényt pár hónap alatt legyártsanak, egy orosz gyártónak lehet ekkora kapacitása” -

tette hozzá Gulyás Attila.

A metrós szakszervezet elnöke a szerelvényt tetszetősnek, a vezetőfülke műszerezettségét áttekinthetőnek, érthetőnek találta. Mint mondta, az utastér is esztétikus.

Lesznek olyan utasok, nem is kevesen, akiknek jobban fog tetszeni, mint az Alstrom-szerelvény, mert jól néz ki. Az orosz szakemberek most szerelik az elektronikai berendezéseket, önerőből még mozgásképtelen, most történnek a végső összeszerelések a Kőér utcában – emelte ki Gulyás Attila.

Új és megbízható lesz

Új az a 3-as metrókocsi, amelynek prototípusa már megérkezett Budapestre a Metró Egyesület elnöke szerint. Bíró Endre azt mondta, az orosz gyártónak is megéri, hogy a régi, 30-40 éves kocsik helyett lényegében újakat hoz a felújítás helyett.

„Már nyugodtan merem mondani, mert személyesen is megnéztem, jártam az utastérben, a vezetőfülkében és a szerelvény alatt is, ez, ami itt van egy prototípus, 90-95 százalékban újonnan gyártott szerelvény. Olyan nem túl lényeges, nem súrlódó, mozgó, ahogy mondani szokták: forgó-morgó alkatrészeket azért találtam a régiből is. Műszakilag jó, hogy új, mert így megbízható” - hangsúlyozta a Metró Egyesület elnöke.

Bíró Endre hozzátette: „alapvetően új szerelvényt építhettek, amiben fölhasználtak olyan darabokat, amelyeket a különböző vizsgálatok után megbízhatónak minősítettek.”

A Metró Egyesület elnöke úgy vélte, ez azért érheti meg az oroszoknak, mert egy olyan kocsiszekrényre építették rá a viszonylag korszerű, sok esetben nyugat-európai gyártóktól beszerzett technikát, ami akár egy harmincéves konstrukció, ezt így értékesíteni tudták.

„Az, hogy újjáépítés és a felújítás történt: játék a szavakkal, kicsit olyan ez, mint ahogy Hofi Géza mondta annak idején, ha két méter vasból levágunk tíz centit, döntés kérdése, hogy az vagy az egy méter kilencven centi a hulladék. Az tény, hogy a szerelvény szinte teljes egészében új és megbízható gyártmány lesz” - hangsúlyozta Bíró Endre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×