eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Pintér: jövőre dőlhet el a rendőrök fegyvereinek cseréje

Várhatóan nem csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás, és 2017-ben dönthet a kormány a rendőrök fegyvereinek cseréjéről – egyebek mellett erről beszélt a belügyminiszter az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtti meghallgatásán.

A 2010-es adatokhoz képest a tavalyi évre majdnem 40 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtti meghallgatásán.

Tehát egyre biztonságosabb Magyarország” - mondta Pintér Sándor.

A migrációs krízis kapcsán a tárcavezető indokoltnak látta a zölhatáron felállított kerítést, és aláhúzta, hogy idén eddig mindössze 13-14 ezer migráns lépte át illegálisan a déli határt, majd meghallgatása után az újságírók kérdésére úgy látta: nem várható, hogy csökkenne az Európát érő migrációs nyomás.

„Egyértelmű a számunkra, hogy nem fog csökkenni ez a nyomás. A török-EU-s egyezmény, ha teljes egészében hatályba lép, azért reménykedünk, hogy valamilyen szinten csökkenteni fogja a létszámát a jogtalanul belépőknek” - fogalmazott a belügyminiszter.

Pintér Sándor kiemelte, hogy a kabinet minél inkább a határhoz közel, lakott területektől távol helyezné el a menedékkérőket.

A politikus a jobbikos Mirkóczki Ádám, a rendőrök szolgálati fegyvereire vonatkozó kérdésére elismerte, hogy a tárca is gondolkozik a fegyverek cseréjén, 2017-ben dönthetnek róla, ám csak magyar gyártmányú kézifegyvereket vennének.

„Ez lehet licensz-vásárlás, lehet magyarországi üzeme valamelyik gyárnak, természetesen úgy, hogy ez bármikor gyártható legyen” - részletezte a belügyminiszter.

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökének a franciaországi futball Európa-bajnokság biztonságára vonatkozó kérdésére Pintér Sándor a következőket mondta: „Nincs pillanatnyilag olyan jelzés, amelyik azt vetítené előre, hogy van egy készülő terrortámadás. De egyértelmű mindannyiunk számára, hogyha figyelembe vesszük a brüsszeli és a párizsi eseményeket, hogy fel kell rá készülni és mindent el kell követni, hogy ezt eredményesen ne lehessen végrehajtani.”

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozására vonatkozó kérdésekre a tárcavezető elmondta, hogy szó sincs a korábbi sajtóhírekben szereplő miniszterek közötti rivalizálásról, a javaslat az Országgyűlés előtt van, és hamarosan meg is szavazhatják – tette hozzá Pintér Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×