eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Schiffer távozik, a kormány lakásalapot létesít - a nap hírei

Lakásalapot létesít a kormány a nem teljesítő jelzáloghitelek számára. Jogi lépéseket tesz a Takarékbank Demján Sándor nyílt levele miatt. Távozik a pártpolitikából Schiffer András.

Lakásalapot létesít a kormány a nem teljesítő jelzáloghitelek számára - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: ez javítja a bankok mérlegét, így ösztönzi őket a hitelezésre és ezen keresztül támogatja a gazdasági növekedést. Hozzátette, hogy a nem teljesítő háztartási lakáshitelek aránya mintegy 18 százalék. Szólt arról is, hogy a kormány várhatóan június második felében zárja le az Erste Bank magyarországi leánycége 15 százalékának megvételét. Hozzátette: Magyarország 30-40 milliárd forintot fizet az Erste-részesedésért, de az ügylet lezárta előtt részleteket nem közölt.

Ismét közös európai megoldást sürgetett a bevándorlási válság megoldására a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Koppenhágában Kristian Jensen dán miniszterelnök-helyettessel egyetértett abban, hogy az európai határvédelem elengedhetetlen része az illegális bevándorlás elleni küzdelemnek. Hangsúlyozta: még egyszer nem fordulhat elő, hogy százezrek ellenőrizetlenül lepjék el a kontinenst. Azt is megismételte, hogy Magyarország a külső határvédelmet tartja a legfontosabbnak a bevándorlási válság megoldásáért.

A takarékszövetkezeti integráció ellenőrzését kéri Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke a miniszterelnöknek írt nyílt levelében. A Takarékbank Zrt. sajtóközleménye szerint Demján Sándor hazudik. A társaság a szektor jó hírnevének védelmében megteszi a szükséges jogi lépéseket. **** Demján Sándor úgy fogalmaz: az integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt. Ezzel szemben - állítása szerint - az integráció után a takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent, a korábbi 10 milliárd forintos nyereség pedig 2 milliárdos veszteségbe fordult. A Takarékbank válaszában kiemeli: az OTSZ vezetése és annak elnöke már régóta nem képviseli a szektor érdekeit, a szervezet legutóbbi közgyűlésén 87 helyett mindössze 13 tag képviseltette magát. A Takarékbank közleménye rámutat: Demján Sándor állításaival szemben a takarékszövetkezeti szektor a korábbi években egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, ahogy 2015-ben sem számolt el 2 milliárd forintos veszteséget. A szövetkezeti hitelintézeti integráció adózás előtti nyeresége 2015-ben valójában meghaladta a 3 milliárd forintot. A Takarékbank kiemeli: a szektort az elmúlt években sikerült megtisztítani a korábbi korszak visszaéléseitől, csalárd csődjeitől, az ügyfelek pénzével felelőtlenül gazdálkodó takarékoktól. A Takarékbank a levél állításai miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A nyomozások javuló eredményességéről és a bűncselekmények számának csökkenéséről számolt be éves meghallgatásán a belügyminiszter. Pintér Sándor az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azt hangsúlyozta: az idén az új börtönök építése is megkezdődik. A miniszter a múlt év legfontosabb feladatának az életpályamodell bevezetését nevezte. A miniszter megismételte a nemzetbiztonsági bizottság előtti beszámolóját az illegális bevándorlással összefüggésben. Úgy vélte: az Európai Unió déli határainál egyedül Magyarország az, amely betartja a schengeni törvényeket.

Támogatta az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége az igazságügyi miniszter tavalyi évről szóló beszámolóját. Trócsányi László a múlt év eredményei közül a tárca jogalkotásban alkalmazott szakmai kontrolljának erősödését emelte ki. A miniszter jelentős sikernek tartja azt is, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárások többsége megegyezéssel zárult. A politikus az eredmények között említette az igazságügyi szakértői és végrehajtói rendszer megtisztítását és a devizahiteles törvényeket, ugyanakkor kudarcként könyvelte el az egyházügyi szabályozás helyzetét.

Távozik a pártpolitikából Schiffer András. Az LMP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője hétfőn este jelentette be lemondását a párt elnökségének. A politikus döntését az Index-nek nyilatkozva azzal indokolta, hogy az LMP nem tudott áttörni, mert nincs meg körülötte a szellemi erőtér. A későbbiekben ennek a felépítésén dolgozna, tervei szerint egy alapítványt hoz létre és ügyvédként praktizál tovább. Schiffer András a társelnöki posztról június 1-jével, képviselői mandátumáról augusztus 31-i határidővel mond le, és nem indul a 2018/19-es választásokon sem. Az LMP sajnálja, de tiszteletben tartja és tudomásul veszi Schiffer András döntését. A párt országos elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja szerdán együttes ülést tart, majd ez után ad tájékoztatást a következő időszak lépéseiről.

Határozatlan idejű sztrájkot kezdenek a vasutasok Franciaországban. A vasúttársaság szerint szerdán fennakadások várhatók a vasúti közlekedésben, de nem fog teljesen lebénulni a hálózat. Az újabb sztrájk tovább mélyítheti a válságot a kormány és a munkajogi reform visszavonását követelő szakszervezetek között, alig 10 nappal a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt. Az állami vasúttársaság dolgozóinak, követelései nincsenek közvetlen kapcsolatban a munkajogi reform elleni tiltakozással.

Sztrájkok és tüntetések bénítják Belgiumot, több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány megszorító politikája ellen. Az állami vasúttársaság tájékoztatása szerint Vallóniában teljesen, Flandriában pedig részben leállt a vonatközlekedés, és fennakadásokra kell számítani a Belgiumot érintő nemzetközi vonatközlekedésben. Brüsszelben ritkábban jár a metró, a buszok és a villamosok többsége nem közlekedik. A légi közlekedésben is fennakadásokra lehet számítani.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×