Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem fog leállni a szemétszállítás vidéken - ezt ígéri a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Csizmadia Tamás azt mondta, hogy a települések előleget tudnak felvenni a központtól, amíg átállnak a számlázással.

„A jogszabályok nem teszik lehetővé a szemétszállítás felfüggesztését. Ha egy közszolgáltató nem látja el a feladatkörét, a katasztrófavédelem ebben az esetben kijelöl egy másik közszolgáltatót” - mondta Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

Hozzátette: ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozik, és ha ilyen történik, az önkormányzat lép.

Fotó: MTI

Az InfoRádiónak arra a felvetésére, hogy az áprilistól létrejött Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellene kiszámlázni a hulladékszállítók költségeit, de nem minden településen fizettek a közszolgáltatásért, a szóvivő azt válaszolta: a közszolgáltatóknak van lehetőségük előlegigény beadására.

„Ez a lehetőség a honlapunkon június elsejéig áll nyitva és utána még hat napon keresztül hiánypótlásra is lehetőség lesz. Áprilisig a közszolgáltatók az eddigi rendszerben számláztak, amely egy, a jövőre vonatkozó számlázási tevékenység, tehát 1 hónapos zökkenő van a rendszerben” - hangsúlyozta Csizmadia Tamás.

A szóvivő elmondta, hogy a cégek előleget kérhetnek, ha anyagi szintű probléma merül fel és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy élnek is ezzel a lehetőséggel, tehát a szemétszállítás nem áll le.