eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Nem fog leállni a szemétszállítás vidéken - ezt ígéri a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Csizmadia Tamás azt mondta, hogy a települések előleget tudnak felvenni a központtól, amíg átállnak a számlázással.

„A jogszabályok nem teszik lehetővé a szemétszállítás felfüggesztését. Ha egy közszolgáltató nem látja el a feladatkörét, a katasztrófavédelem ebben az esetben kijelöl egy másik közszolgáltatót” - mondta Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

Hozzátette: ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozik, és ha ilyen történik, az önkormányzat lép.

Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Az InfoRádiónak arra a felvetésére, hogy az áprilistól létrejött Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellene kiszámlázni a hulladékszállítók költségeit, de nem minden településen fizettek a közszolgáltatásért, a szóvivő azt válaszolta: a közszolgáltatóknak van lehetőségük előlegigény beadására.

„Ez a lehetőség a honlapunkon június elsejéig áll nyitva és utána még hat napon keresztül hiánypótlásra is lehetőség lesz. Áprilisig a közszolgáltatók az eddigi rendszerben számláztak, amely egy, a jövőre vonatkozó számlázási tevékenység, tehát 1 hónapos zökkenő van a rendszerben” - hangsúlyozta Csizmadia Tamás.

A szóvivő elmondta, hogy a cégek előleget kérhetnek, ha anyagi szintű probléma merül fel és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy élnek is ezzel a lehetőséggel, tehát a szemétszállítás nem áll le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×