INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Bátrabb gondolkodást vár Orbán Viktor Brüsszeltől – a nap hírei

InfoRádió
Bátrabb gondolkodást vár a miniszterelnök Brüsszeltől és az Európai Néppárttól a migráció megoldásához. Átmenetinek tartja a beruházások mérséklődését a Nemzetgazdasági Minisztérium. Leszállt egy kisrepülő az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán.

Bátrabb gondolkodást vár a miniszterelnök Brüsszeltől és az Európai Néppárttól a 21. századi kihívások, és terrorizmus megoldása ügyében. Orbán Viktor az Európai Néppárt megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából tartott luxembourgi ünnepség után beszélt erről az M1 műsorában. Az Európai Tanács elnöke az ünnepségen arról beszélt: az Európai Néppártnak a válság megoldása érdekében be kell látnia, hogy összeegyeztethetők egymással Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő nézetei. Donald Tusk úgy vélte: meg kell érteni, hogy a két álláspont csak együttesen tud teljes körűen választ adni a kihívásokra, különben a választók más, radikális válaszokat keresnek a válságok megoldására.

Átmenetinek tartja a beruházások mérséklődését a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely az év második felében a beruházási teljesítmény számottevő emelkedésére számít. A kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal jelentésére reagált, amely szerint az első negyedévben 9,6 százalékkal csökkent a beruházások üteme az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Marczinkó Zoltán elmondta: a mérséklődést elsősorban az uniós források ciklikussága okozta.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról egyeztetett a külgazdasági és külügyminiszter. A tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter és a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság elnökhelyettese megállapodott egy olyan jogi megoldás kidolgozásában, amelynek alapján a beruházás teljesen megfelel az európai jogszabályoknak. A közlemény hangsúlyozza: a beruházás jelentősen erősíteni fogja Magyarország pozícióját a versenyben.

Továbbra sem tartják elegendőnek az off-shore cégek elleni kormányzati intézkedéseket az ellenzéki pártok. A kérdésről az LMP kezdeményezésére tartottak vitát a képviselők a parlamentben. A kormány nevében Fónagy János azt hangsúlyozta, hogy átláthatatlan cégek nem juthatnak közpénzhez. Az MSZP azért tartja problémának az offshore cégek létezését, mert azzal az adóelkerülők élnek és a forrásokat béremelésre is lehetne költeni. A Jobbik úgy véli: továbbra is kapnak közpénzt az offshore cégek. A LMP sorskérdésnek nevezte az adóparadicsomok felszámolását.

A Moody's szerint kedvező a hatása a magyar bankrendszerre a csökkenő magyarországi munkanélküliségnek és a bővülő foglalkoztatásnak. A nemzetközi hitelminősítő úgy véli: a folyamat a reálbérek növekedésével együtt kedvező a magyar bankrendszer hitelképességi megítélésére. A cég közölte, hogy az idén 2,4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

Várhatóan 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem az idén a fagykárok miatt. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke arról számolt be, hogy a tavaszi fagyok áprilisban és május elején megtizedelték a termést, mintegy 30-35 ezer hektárt ért kár. A fagy valamennyi Magyarországon termelt gyümölcsfajt érintette.

A tervek szerint júliusban meghosszabbítja az Európai Unió az Oroszországgal szembeni szankciókat - közölte az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude-Juncker Luxembourgban az Európai Néppárt negyvenedik évfordulóján tartott rendezvényen ezt Moszkva változatlan ukrajnai és krími magatartásával indokolta. Oroszországi látogatására utalva azt mondta: a tervek szerint még ebben a hónapban Szentpétervárra utazik, ahol egy nemzetközi gazdasági csúcstalálkozón vesz részt.

Újabb sztrájkhullám kezdődik Franciaországban. A közlekedésben dolgozók a vitatott munkajogi reform ellen tiltakoznak keddtől. A szakszervezetek a tervek szerint jövő hétfőtől folytatják a tárgyalásokat az állami vasúttársasággal, amely a 4 nappal később kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos szállítója. A légi irányítók péntektől vasárnapig, a kikötői dolgozók pedig csütörtökre hirdették meg a munkabeszüntetést.

Belgiumban folytatódik a csütörtökön kezdett vasutassztrájk. Este 10 órától kedd éjfélig újabb munkabeszüntetést tartanak a vasutasok, a sztrájk több nemzetközi járatot is érint. Vallóniában csaknem teljesen leállt a vonatközlekedés. A Mávinform arra hívja fel a figyelmet, hogy ismét vonatkimaradásokra és késésekre kell számítani, az utasok a nemzetközi jegypénztárakban válthatják vissza menetjegyüket. A belga vasutasok a pihenőidő csökkentéséről szóló munkáltatói tervek miatt sztrájkolnak.

Leszállt egy kisrepülő az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán. A BRKF tájékoztatása szerint a Cessna a sztráda fővárosból kivezető szakaszán, a 10-es kilométernél landolt, senki nem sérült meg. A pilóta és utasa oktatórepülést hajtott végre. Az oktató a felszállás után úgy érezte, gyengül a hajtómű, ezért úgy döntött, hogy kényszerleszállást hajt végre az autópályán. A műveletet észlelték a rendőrök, akik szolgálati kocsijaikkal lelassították a forgalmat, így a repülő rendben le tudott szállni.

A címlapról ajánljuk