eur:
393.38
usd:
368.13
bux:
66139.11
2024. április 24. szerda György

Új elnököt választ a Jobbik

Vasárnap tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt a következő két évre választ elnökséget.

Már hetekkel ezelőtt vita alakult ki a Jobbikban a vasárnapi tisztújítás miatt, ugyanis Vona Gábor, a párt elnöke április 20-án több alelnökével Novák Előddel, Apáti Istvánnal és Szávay Istvánnal is közölte, hogy a következő tisztújításon nem fogja támogatni a politikusok újraindulását jelenlegi tisztségükért. Mindezt a párt alapszabálya teszi lehetővé.

A sajtóban előbb az jelent meg, hogy Vona Gábor a radikálisabb alelnökeitől szabadulna meg így, majd arról lehetett olvasni, hogy a vele kritikusabb hangokat igyekszik kiebrudalni, maga az elnök azonban azzal magyarázta a lépést, hogy a kormányzásra való felkészülés jegyében állítana fel új vezetést, részint megválasztott polgármesterekkel.

Az érintettek közül Novák Előd tiltakozott a leghangosabban. Az InfoRádiónak a következőket mondta: "Hátbaszúrva érzem egy kicsit magamat, hiszen nem, hogy Vona Gábor elnökségét nem kérdőjeleztem meg soha semmilyen körben és nem teszem most sem, de soha nem tettem semmit tiltása ellenére."

Az esetleges pártszakadásra vonatkozó kérdésre Vona Gábor hangsúlyozta, hogy ő nem ragaszkodik pozíciójához és szétszakítani sem szeretné pártját. "Nekem nincs B-tervem, tehát ha a tagság nem ért egyet azzal a koncepcióval amit én képviselek, mint a párt elnöke és nem ért egyet azzal a koncepcióval amit az elnökség működésével kapcsolatban elképzeltem, akkor én nem fogom vállalni az elnökséget."

Novák Előd úgy döntött, hogy a történtek ellenére ismét indulna az alelnöki posztért, az ehhez szükséges szándéknyilatkozata pedig nemrég ki is szivárgott. A politikus egyebek mellett egy Vona Gábor bizalmasához köthető százmilliós székházmutyiról írt, illetve utalt rá, hogy a Jobbik nem akarja támadni Simicska Lajos nagyvállalkozót.

Z. Kárpát Dániel, a párt egy másik alelnöke erre reagálva hétfőn az parlamentben kijelentette, hogy székházmutyi nincs a Jobbikban, Simicska Lajossal pedig nem tud megállapodásról.

Az, hogy lesz-e kihívója Vona Gábornak az elnöki posztért, illetve az, hogy kik szerzik meg az alapszervezetek 10 százalékának támogatását az alelnök-jelöltséghez, ma délután derül ki. Annyi bizonyos, hogy Vona Gábor pártelnökként csak várható újraválasztása után, már a vasárnapi tisztújításon tudja megvétózni a jelölt-aspiránsok bármelyikét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×