eur:
393.09
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Forgalomkorlátozások lesznek a hősök napján - a nap hírei

Az oktatási államtitkár szerint a régiók helyzetét javítják az egyetemi közösségi képzőközpontok. Ismét Kozma Imre atyát választotta elnökévé a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Továbbra sem hajlandó visszavonni a szakszervezetek által ellenzett munkajogi törvénytervezetet a francia miniszterelnök.

Az oktatási államtitkár szerint a régiók helyzetét javítják a szeptemberben induló egyetemi közösségi képzőközpontok. Palkovics László a Zala megyei Felsőrajkon úgy fogalmazott: Magyarország versenyképessége szempontjából mindig is meghatározó volt, hogy miként tudott megélhetést és továbbtanulást biztosítani a vidéken élők számára. Az államtitkár azt mondta: a fiataloknak meg kell kapniuk a lehetőséget, hogy szakmát, szaktudást szerezzenek, amellyel hozzájárulnak a családi gazdaságok sikereihez.

Ismét Kozma Imre atyát választotta elnökké a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület országos küldöttgyűlése. A tájékoztatás szerint az ülésen a következő négy évre választották meg a civil szervezet vezető tisztségviselőit, a gyűlés megerősítette tisztségében Vecsei Miklós általános alelnököt és Bíró László püspököt, a szervezet országos lelki vezetőjét. Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapítója már 26 éve irányítja az egyesület munkáját. A vezető továbbra is a hit védelmét és a rászorulók megsegítését tartja a szervezet legfontosabb feladatának.

Ünnepséget rendeznek vasárnap Budapesten a hősök napja alkalmából, a Hősök terén, emiatt a környéken forgalomkorlátozásokra kell számítani. Az ünnepségen egy második világháborús lövegből négy díszlövés is hallható majd, emiatt a szervezők a környékbeli lakók és járókelők megértését kérik. Tilos megállni és várakozni a Hősök tere teljes területén, az Állatkerti körúton, valamint az Ötvenhatosok terén, a Műcsarnok melletti buszparkoló teljes területén. A programok miatt vasárnap reggel 8 órától délig le lesz zárva a Kós Károly sétány a Hősök tere és a Hermina út között.

Vasárnapig lesz látható Canterbury székesegyházában, több mint nyolc évszázaddal ezelőtti mártírhalálának helyszínén Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéje. Canterbury egykori érsekének relikviája az ősi katedrális főoltárán kapott helyet. Az ereklye a hagyományos 2,5 kilométeres zarándokútvonalon, a város határában álló Szent Mihály-templomból érkezett szombaton több száz zarándok, köztük magyar cserkészek kíséretében. A szombati ceremónia a londoni magyar nagykövetség által szervezett egész heti nagyszabású Becket-rendezvénysorozat záróeseménye volt.

Ferenc pápa szerint a bevándorlók nem jelentenek veszélyt, hanem ők maguk vannak veszélyben. A katolikus egyházfő azután beszélt erről, hogy a Vatikánban ötszáz olasz és migráns gyermekkel találkozott. Ferenc pápa bírálta azokat az államokat, amelyek nem fogadják be, hanem elszállítják a megélhetést és munkát kereső emberek tömegeit.

Továbbra sem hajlandó visszavonni a szakszervezetek által ellenzett munkajogi törvénytervezetet a francia miniszterelnök. Manuel Valls ma egyeztetett az olajipari és közlekedési szektor képviselőivel a még mindig akadozó üzemanyag-ellátás helyzetről. A nyolc francia olajfinomítóból hatban szombaton is folytatódott a teljes vagy részleges sztrájk, a töltőállomások ellátása azonban fokozatosan javul, amióta a rendőrség feloldotta az üzemanyagraktárak blokádját. Jövő kedden vasutasok, a párizsi metró dolgozói és a légiirányítók hirdettek munkabeszüntetést.

A régió biztonsága elleni fenyegetésnek tartja a román külügyminisztérium az orosz elnök amerikai rakétapajzzsal összefüggő kijelentéseit. A tárca azután közölte ezt, hogy Vlagyimir Putyin a Dél-Romániába telepített amerikai rakétavédelmi ütegre utalva válaszlépésekről beszélt Bukarest, valamint a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó Varsó esetében is. A bukaresti külügyminisztérium ismét azt hangsúlyozta: a rakétapajzs kizárólag védelmi célokat szolgál és nem Moszkva ellen irányul.

 Nem tartja indokoltnak az Egészségügyi Világszervezet a Rio de Janeiró-i olimpia elhalasztását a zikajárvány brazíliai terjedése miatt. A WHO ezzel több mint 100 tudós korábbi nyílt levelére válaszolt. Csaknem harminc ország másfélszáz tudósa azt kérte: halasszák el, vagy más városban rendezzék meg az olimpiát, mert úgy ítélik meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót. A szúnyogok által terjesztett zikavírus elsősorban a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

Spanyolország nyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt a Velencei Építészeti Biennálén. A nemzetközi zsűri indoklása szerint a spanyol pavilon gondos válogatást nyújt olyan feltörekvő építészek munkáiból, akik megmutatják, hogy a kreativitás és az elhivatottság miként írhatja felül az anyagi korlátokat. A november 27-ig tartó biennálén hatvanhárom ország vesz részt nemzeti kiállítással; Magyarországot Fábián Gábor és Fajcsák Dénes - Helyi aktív építészet című projektje képviseli.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×