INFORÁDIÓ
2021. december 4. szombat
Barbara, Borbála

hírek

inforádió

belföld

Bioetikai kódex a betegek biztonságáért

InfoRádió

Elkészült a Bioetikai kódex, amely az egészségügyi kutatások során alkalmazandó szakmai-etikai szempontokat összegzi és garantálja a betegek biztonságát garantálja - mondta az InfoRádióban az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Beneda Attila a kiadványt bemutatva elmondta, jelentősnek tartják a kódex megjelenését, amely a klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról ad iránymutatást a meglévő jogszabályokon túl.

„A fő irány, hogy az egészségügy szereplői számára meghatározzák azokat a szempontokat, normákat, irányokat, amelyek nyomán a klinikai kísérleteket végezhetik” – fogalmazott az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Beneda Attila hozzátette: a kiadvány elsődleges szempontja a betegbiztonság, hiszen fejlett nyugat-európai országokban történtek már tragédiák egy-egy klinikai gyógyszerkísérlet során.

Mandl József, a kiadványt összeállító Egészségügyi Tudományos Tamás (ETT) elnöke is azt emelte ki, hogy az orvosbiológiai kutatásoknál van egy jelentős "önkorlátozás", amelynél súlyozottan veszik figyelembe a betegbiztonságot. Alapvető, hogy egy kutatás során a beteg érdeke és védelme érvényesüljön - emelte ki a szakember.

A kiadvány a nemzetközi példák, direktívák és a jelentős magyar tapasztalat alapján született - mondta, hozzátéve, a kódex rögzíti, hogy mit követelnek meg a magyarországi gyakorlatban, másodsorban pedig a társadalom számára is egyértelművé teszi, milyen szempontok érvényesülnek a különböző kutatások során.

Magyarországon évente több száz klinikai vizsgálati kérelmet nyújtanak be, ezek 10-15 százalékát elutasítják.

A Bioetikai kódexet a tervek szerint eljuttatják az egészségügyi intézményeknek, de elolvasható az ETT honlapján is.

Kapcsolódó hang

Bioetikai kódex a betegek biztonságáért
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018