INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

inforádió

belföld

bevándorlás

menekült

soros györgy

Lázár: Ne Magyarországra, hanem Görögországba küldjék vissza a bevándorlókat!

InfoRádió

A dublini rendszer keretében több mint 50 ezer menedékstátuszra nem jogosult bevándorlót küldenének vissza uniós tagországok Magyarországra, ám a kormány álláspontja szerint ide nem lehet visszatoloncolni senkit, hisz mindannyian Görögországból jöttek. Csak ott nem regisztráltak.

Németországból és más uniós tagállamokból összesen 52 ezer menekültstátuszra nem jogosult bevándorlót toloncolnának vissza Magyarországra a dublini rendszer keretében, mivel Görögországban nem, Magyarországon azonban regisztrálták őket – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

"Magyarország minden visszaküldő tagországnak hivatalosan jelzi, hogy Görögországot biztonságos országnak tekinti és miután a Magyarországra érkező bevándorlók Görögországon keresztül jöttek Európába, ezért azt kérjük ezektől a tagországoktól, Svédországtól, Németországtól, hogy ne Magyarországra, hanem Görögországba küldjék vissza a náluk tartózkodó bevándorlókat, akiket Magyarországnak szánnak."

Az Európai Bizottság emiatt fel kíván lépni Magyarországgal szemben és több tagország is tiltakozik, ám a magyar kormány álláspontja az, hogy Magyarországra senkit nem lehet visszatoloncolni – húzta alá Lázár János.

"Mi tényszerűen tudjuk azt bizonyítani, hogy azok, akiket vissza akarnak hozzánk küldeni, azok nem Magyarországon léptek be az EU területére, hanem nyilvánvalóan Görögországban."

A sajtótájékoztatón ismét szóba került Soros György magyar származású amerikai üzletember, mivel alapítványa korábban a Fidesz több tagját és magát a pártot is támogatta, ma azonban a befektetőt látja a kabinet az egyesült államok bizonyos köreinek a magyar kormányt és annak bevándorlás-politikáját érintő kritikái mögött.

Kovács Zoltán kormányszóvivő újságírói kérdésre nem kívánta elárulni, hogy korábban mekkora összegű Soros-ösztöndíjat kapott, majd Lázár János bejelentette, hogy a kormányfővel is konzultált a korábbi támogatásokról.

"A miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte nem is kérdés, egyetlenegy fideszes politikus vagy kormányzati ember részéről is, ha ez probléma és Soros Györgynek kell a pénz, visszafizeti mindenki."

Arra a kérdésre, hogy ennek fényében visszaküldi-e Soros Györgynek a korábbi ösztöndíjának megfelelő összeget, Kovács Zoltán azt felelte, hogy az üzletember még nem küldött neki erről üzenetet.

Kapcsolódó hang

Lázár: Ne Magyarországra, hanem Görögországba küldjék vissza a bevándorlókat!
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018